Porošenko telefonicky jednal s Obamou a Tuskem o situaci na Ukrajině

10.02.2015 20:30

Diplomatické kroky k dosažení klidu zbraní na východě Ukrajiny dnes americký prezident Barack Obama telefonicky konzultoval s ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Oznámil to na Twitteru Bílý dům. Diskutovali o iniciativě evropských státníků dojednat příměří a o možnosti mírové dohody s Ruskem.

Porošenko telefonicky jednal s Obamou a Tuskem o situaci na Ukrajině
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Rozhovor se uskutečnil v době vrcholících příprav na předpokládaný středeční summit v běloruském Minsku, kde má Porošenko jednat o míru pro Donbas s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Obrysy případné dohody jsou zatím mlhavé, dva předchozí pokusy o příměří loni v září a v prosinci selhaly.

Obama se situaci na Ukrajině věnoval na pondělní tiskové konferenci po setkání s Merkelovou. Největší pozornost vyvolalo jeho prohlášení, že v případě neúspěchu diplomatických nástrojů mohou Spojené státy dodat Ukrajině obranné zbraně. Proti vojenskému řešení konfliktu se staví kancléřka i Hollande; britský ministr zahraničí Philip Hammond dnes naproti tomu vyzbrojování ukrajinské armády nevyloučil.

Porošenko dnes o situaci na východě země telefonicky hovořil i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, oznámila v Kyjevě prezidentská kancelář. Podle ukrajinského prezidenta eskalace konfliktu vyžaduje rozhodnější akce na podporu Ukrajiny ze strany světového společenství. Žádoucí je hlavně "konsolidované stanovisko Evropské unie".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…