Poslanci by se měli dostat k projednávání prováděcího zákona k volbě prezidenta

14.03.2012 8:20

Dalším bodem programu na středečním zasedání sněmovny by měl být prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. Předpokládá se, že poslanci podpoří vládní předlohu. Ještě před diskusí ve výboru o ní mají debatovat odborníci z koalice a opoziční ČSSD. Sněmovna a Senát, v němž má opozice většinu, musí zákon schválit ve stejném znění. Informuje ČTK.

Poslanci by se měli dostat k projednávání prováděcího zákona k volbě prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Sociální demokraté chtějí do předlohy dostat zejména finanční limity na kampaně. Uvažovali o nich i vládní politici, do normy se ale nakonec neprosadily. Podle představ vlády by strop výdajů na prezidentskou kampaň mohl být zahrnut buď do připravovaného volebního zákoníku, nebo do zákona o sdružování v politických stranách.

Vládou schválený návrh počítá s tím, že volba hlavy státu bude většinová a dvojkolová, velmi by se tedy podobala volbám do Senátu. Kandidátní listinu bude moci podat nejméně 20 poslanců nebo nejméně deset senátorů, anebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50.000 občany.

Na pořadu středečního jednání poslanců budou i další předlohy v prvním nebo ve druhém čtení. Sněmovna také rozhodne o sídlech zdravotních ústavů; příslušnou novelu vrátil horní komoře Senát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…