Poslanci hlučí, je to neseriózní, postěžovala si Jaroslava Jermanová v Interview ČT

08.07.2015 19:52

Hostem středečního Interview na ČT24 byla první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). V pořadu hovořila o svém názoru na přijímání uprchlíků. Promluvila ale i o své práci, kdy předsedá sněmovně.

Poslanci hlučí, je to neseriózní, postěžovala si Jaroslava Jermanová v Interview ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Podle Jermanové se Česká republika do aktivit spojených se solidaritou s uprchlíky zapojuje celou dobu, a tak je celkem normální, že je zde ochota i v současném problému. „Posíláme peníze do oblastí, kde jsou problémy humanitárního charakteru. Nařízení kvót EU, se kterými se ale už naštěstí nepočítá, si myslím, že je cesta do pekel,“ řekla.

Podle Jermanové Česko přijímat uprchlíky chce, ale zároveň si je chce samo vybírat. „Měli bychom přijímat uprchlíky, kteří nám jsou blízcí kulturně, historicky, ale i nábožensky,“ řekla poslankyně, podle níž Česká republika lidi přijímat umí. „Svědčí o tom početná komunita vietnamská, ukrajinská, ale i mnohé další,“ uvedla v pořadu a dodala, že vidí největší problém v projektu multikulturalismu, který se neosvědčil v zemích, jako jsou Francie nebo Itálie. „I německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že multikulturalismus nefunguje,“ dodala.

Sama Jermanová je přesvědčena, že je třeba, aby přijatí běženci byli schopni se asimilovat. „Nechci, aby to bylo jako v Německu, kde si některé vesnice stěžovaly na to, že se tam slaví křesťanské svátky,“ podotkla. Jermanová zároveň odmítla tvrzení, že by byl český národ xenofobní, a prozradila také, že se podle ní nedá v obrovském počtu uprchlíků jednoznačně určit, kdo je z jaké země, a tudíž vyvrátit jeho rizikovost.

Islámský stát? Mělo by se zvážit, zda nezasáhnout vojensky

Jermanová se zároveň vyjádřila k tomu, proč je podle ní třeba uzavřít schengenský prostor. „Kvůli Schengenu je problém, že k nám mohou proudit lidé ze zemí, jejichž požadavky na azyl jsou mnohem benevolentnější než naše,“ obává se. Proto by se měly vystavět uprchlické tábory mimo Evropu tak, jak už to několikrát řekl pan Babiš, a tady dělat programy, jak postupovat dál,“ dodala s tím, že by se vše mělo řešit na diplomatické scéně.

„Tedy v případě Islámského státu, u kterého to takto nejde, by se asi mělo zvažovat, zdali nezasáhnout vojensky,“ řekla, a podpořila tak Zemanovu verzi o tom, jak zatočit s islámskými radikály. Jermanová podle svých slov zároveň zcela nesouhlasí s předsedou svého hnutí Andrejem Babišem o tom, že je uprchlický problém vážnější ohrožení než problém Ukrajiny nebo Ruska. „Koneckonců z Ukrajiny se nám sem dostanou také uprchlíci,“ řekla a dodala, že tento konflikt bere velmi vážně a stále se nemůže smířit s anexí Krymu. „Jsem ráda, že Ukrajince přijímáme. Jsou pracovití a navíc si myslím, že nám jsou právě blízcí i kulturně,“ řekla v pořadu.

Na závěr se místopředsedkyně sněmovny vyjádřila i ke své práci předsedající, kdy mnohdy musí řešit neukázněné poslance, aby se ztišili. „Je to únavné. Mrzí mě to, že může být takový hluk v Poslanecké sněmovně, je to neseriózní,“ hodnotila situaci s tím, že spousta poslanců je neposedných a někteří tam telefonují a neřeší to, proč tam jsou. „Já i pan kolega Hamáček už jsme zvolili taktiku, že čekáme na ticho. Ještě mohu zvonit na zvon, který máme k dispozici, ale to už je podle mě hodně nedůstojné,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…