Poslanci projednají kauzu novičok, důchody a výstavbu dálnic

20.05.2018 10:01

Poslanci projednají na nadcházející schůzi případ kolem jedu novičok. Mohli by na ní schvalovat vládní návrh změn v důchodech, poslaneckou novelu k urychlení výstavby důležitých silnic a železnic nebo senátní návrh na zrušení úplné přestupkové imunity ústavních soudců, píše ČTK.

Poslanci projednají kauzu novičok, důchody a výstavbu dálnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protože si poslanci v pátek neschválili přesunutí neprojednaných bodů na další schůzi, museli ještě chvilku zůstat. Projednávalo se tak například zmírnění protikuřáckého zákona

V úvodním kole by měla začít diskuse třeba o návrhu ČSSD na obnovu proplácení náhrad v prvních třech dnech nemoci a o státním výživném hrazeném za neplatiče alimentů, jak navrhují v odlišných předlohách komunisté a sociální demokraté.

Schůze Poslanecké sněmovny začne v úterý odpoledne. Mohla by podle návrhu programu trvat dva až tři týdny.

Kauzou kolem zveřejňování informací o jedu novičok v Česku by se poslanci měli zabývat hned v úvodu schůze. Plénum by v reakci na výroky prezidenta Miloše Zemana mělo vycházet z usnesení zahraničního výboru, podle kterého se na českém území žádná látka typu novičok nevyráběla a neskladovala. Komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství pak Zemana vyzvala, aby „zachovával utajovaný režim zpravodajských informací a v případě nejasností, aby danou věc konzultoval primárně s vládou České republiky a s českými tajnými službami“.

Sněmovna by mohla také pokračovat v posuzování zavedení obecného referenda, jak je navrhli poslanci SPD. K jejich předloze navíc přibyly i normy o všelidovém hlasování od zákonodárců ČSSD a KSČM. Liší se především parametry a vymezením záležitostí, o nichž by lidé mohli rozhodovat. V prvním čtení by se poslanci mohli vrátit rovněž k poslaneckému návrhu na zmírnění takzvaného protikuřáckého zákona. Předpokládá zejména to, že provozovatelé restauračních zařízení, v nichž se nepodává jídlo, by mohli zřizovat oddělené kuřárny.

Novela zákona o důchodovém pojištění přináší kromě jiného změnu v pevné výměře důchodů, která je pro všechny stejná. Polepšit by si tak měla zhruba polovina lidí s nižšími důchody, snížila by se zásluhovost. Od ledna by navíc měly stoupnout penze seniorům nad 85 let o 1000 korun měsíčně. Poslanecká novela o dopravní infrastruktuře by zavedla po úpravách podpořených hospodářským výborem u konkrétně vyjmenovaných významných dopravních staveb institut mezitímního rozhodnutí. Investoři by mohli výstavbu zahájit nezávisle na sporu o výši náhrady za nemovitost, kterou potřebují vykoupit. Vyvlastnitel by po splnění podmínek požádal o mezitímní rozhodnutí, úřad by v prvním kroku dovolil zahájit stavební práce a v druhém kroku by se řešil případný spor o výši náhrady.

Návrh programu schůze čítá celkem 118 bodů. Poslanci budou hlasovat také například o vládní novele daňového řádu, kterou zamítl Senát. Předloha by uložila bankám, spořitelním a úvěrovým družstvům nebo platebním společnostem povinnost poskytovat správcům daně údaje vyplývající ze zákona proti praní špinavých peněz pro mezinárodní i tuzemskou správu daní.

V úvodním kole jsou v návrhu programu schůze návrhy nových zákonů, které by zpřísnily podmínky pro činnost soudních znalců a tlumočníků, norma ke zpomalení růstu platů vrcholných politiků a vládní změny v zákonu o státní službě. Poslanci by mohli debatovat z iniciativy komunistů o „nezaplacených podnicích privatizovaných vládami ODS, ODA a KDU-ČSL v letech 1992 až 1998“. V návrhu programu je také bod o výběrovém řízení na další provoz mýtného systému. Tendr byl zrušen Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…