Poslanci rozhodnou o energetice, dětské skupině a o exekucích

29.03.2015 10:58

Rozsáhlou novelu energetického zákona, návrh na dobrovolnou registraci dětských skupin a předlohu o vyšší ochraně nezadluženého manžela při exekuci budou schvalovat na nadcházející schůzi poslanci. V úvodním kole by měli projednat například zvýšení pravomocí veřejného ochránce práv. Schůze sněmovny bude pokračovat po dvoutýdenní přestávce na jednání výborů v úterý odpoledne.

Poslanci rozhodnou o energetice, dětské skupině a o exekucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začátek jednání sněmovny provázely dvě minuty ticha za masakr v Uherském Brodě

Poslanci by se také měli vrátit k případu českých sourozenců, které norské úřady odebraly jejich matce Evě Michalákové. Informaci o dosavadních krocích českých úřadů si sněmovna vyžádala už dřív. Uskuteční se také další kolo dosud neúspěšné volby předsedy vyšetřovací komise k výstavbě dálnice D47 u Ostravy.

Rozsáhlá novela energetického zákona mění mimo jiné způsob platby poplatku za obnovitelné zdroje energie

V úvodním kole by měli poslanci pokračovat v projednávání asociační smlouvy mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Mohli by se dostat také například k senátnímu návrhu o zákazu prodeje v supermarketech a hypermarketech o vybraných svátcích.

Rozsáhlá novela energetického zýkona mění mimo jiné způsob platby poplatku za obnovitelné zdroje energie a má umožnit rozvoj menších střešních fotovoltaických elektráren. Poslanci k předloze podali stovky pozměňovacích návrhů. Energetický regulační úřad i někteří zákonodárci varují před tím, že nejsou dostatečně vyčísleny finanční dopady normy.

Při schůzi by poslanci měli také dokončit zvláštní jednání o situaci v muničním areálu ve Vrběticích

Dobrovolná registrace dětských skupin má zabránit možnému zániku například lesních školek a podobných zařízení, která nemůžou splnit hlavně zákonem stanovené hygienické požadavky. Zatím není jasné, pro jakou podobu úpravy se dolní komora rozhodne. Je možné, že před původní poslaneckou předlohou dá sněmovna přednost pozměňovacímu návrhu, který například zpřesňuje definici dětské skupiny a daňové výhody a umožňuje dát výjimky z hygienických požadavků.

Ochranu nezadluženého manžela při exekuci má novela občanského soudního řádu zvýšit mimo jiné tím, že si bude moci vybrat polovinu peněz ze svého bankovního účtu, nejméně dvojnásobek životního minima. Předloha ale počítá také s tím, že úspěšný účastník civilního soudního řízení bude mít automaticky právo na přiznání náhrady hotových výdajů, i když nebude zastoupen advokátem.

Při schůzi by poslanci měli také dokončit zvláštní jednání o situaci v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni explodovaly dva sklady. Je před nimi už jen hlasování o navrhovaných usneseních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…