Poslanci rozhodnou o novele, díky níž bude mít strana LIDEM klub

08.02.2013 6:29

Poslanci by dnes měli schvalovat novelu svého jednacího řádu, díky níž si bude moci strana LIDEM založit sněmovní klub. Koalice zřejmě prosadí i návrh, podle kterého bude mít tato frakce nárok na finanční příspěvky. V úvodním kole sněmovna projedná novelu skupiny koaličních poslanců, jež rozšíří výčet významných dnů o Den památky Jana Palacha.

Poslanci rozhodnou o novele, díky níž bude mít strana LIDEM klub
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Změna jednacího řádu se nelíbí opozici. Podle ní jde o politickou korupci a prostituci. Návrhy o změnách ohledně poslaneckých klubů chtějí koaliční poslanci přidat do senátní novely, která měla původně zpřehlednit a zpřísnit pravidla pro schvalování zákonů. Všechna tato ustanovení z ní budou zřejmě vypuštěna.

Omezení obstrukcí

Opozice by navíc měla ztratit právo zablokovat závěrečné schvalování zákonů v jiných hodinách, než jsou zákonem stanovené středy a pátky od 09:00 do 14:00. Nyní k tomu stačí veto nejméně dvou poslaneckých klubů. Podle koalice by to mělo omezit obstrukce.

Palachova památka by měla připadat podle novely na 16. ledna. V tento den se v roce 1969 tehdejší student filosofické fakulty Palach upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, o tři dny později svým zraněním podlehl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…