Poslanci se sejdou k návrhu KSČM na zdanění náhrad církvím

13.12.2018 6:18

Poslanci se dnes sejdou k dalšímu projednávání návrhu KSČM na zdanění státních náhrad církvím, které dostávají za majetek nevydaný v restitucích. Svolání schůze s jediným bodem podnítili komunističtí poslanci za podpory některých dalších klubů. Z dosavadních vyjádření zástupců stran vyplývá, že Sněmovna by návrh mohla schválit.

Poslanci se sejdou k návrhu KSČM na zdanění náhrad církvím
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Druhé čtení předlohy Sněmovna už třikrát nedokončila. Poměrně dlouhé projevy měli ke zdanění náhrad kritici z řad pravicové opozice, podle nichž by mohlo být protiústavní. Komunisté deklarovali, že chtějí využít všechny procedury, aby předlohu prosadili. Zdanění náhrad je jedním z jejich požadavků pro toleranci menšinového kabinetu ANO a ČSSD.

Zdanění podporují i poslanci SPD, návrh komunistů podpoří také ANO, řekl ve středu v České televizi předseda poslaneckého klubu strany Jaroslav Faltýnek. KSČM spolu s SPD a ANO disponují ve Sněmovně většinou 115 hlasů.

Komunisté podobně jako například i premiér Andrej Babiš (ANO) pokládají výši náhrad za nadsazenou. Stát by zdaněním mohl podle zdůvodnění KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím podle zákona o majetkovém vyrovnání posílá.

K razantnímu odmítnutí zdanění restitucí vyzvali zástupci církví. Komunistický návrh je podle nich nehorázný a odporuje právu člověka vlastnit majetek.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS). Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013.

Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…