Poslanci v příštím týdnu budou rozhodovat o omezení prodejní doby v obchodech

10.04.2016 14:57

Poslanci budou na nadcházející schůzi rozhodovat o zákonu, který omezuje prodejní dobu v obchodech. Projednají i novou regulaci a zdanění hazardu. Začátkem května by měli schvalovat návrh, který zakazuje kouření v restauracích a barech. Na programu jsou i další body, například vládní návrh, který rozšiřuje možnosti boje s praním špinavých peněz. Schůze začne v úterý odpoledne a s týdenní přestávkou na jednání výborů by měla trvat do začátku května.

Poslanci v příštím týdnu budou rozhodovat o omezení prodejní doby v obchodech
Foto: pixabay.com
Popisek: Banány, ilustrační foto

Hned v úvodu schůze by měli poslanci rozhodnout o senátních úpravách novely, která má usnadnit poskytování příspěvku na zvláštní pomůcku dětem se zdravotním postižením. Během schůze by mohla Poslanecká sněmovna projednat i další zákony, které jí vrátil Senát. Jde například o nový zákon o zadávání veřejných zakázek, kde senátoři navrhují odložit jeho účinnost o tři měsíce proti vládnímu návrhu.

Budvar možná dostane výjimku

Na programu je také novela zákona o registru smluv, v níž chtějí lidovečtí poslanci v čele s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) dát novelou výjimku pro pivovar Budvar. Zveřejňování smluv Budvaru by podle nich odkrylo jeho obchodní strategii, ohrozilo postavení pivovaru na trhu, jeho konkurenceschopnost a vedlo by ke snížení zisků.

O novele zákona o střetu zájmů se bude ještě jednat

Poslanci by se mohli zabývat i vládní novelou zákona o střetu zájmů. V předloze budí pozornost pozměňovací návrh sociálního demokrata Jana Chvojky, který má za cíl, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách. Koaliční špičky se chtějí o svém postoji k tomuto návrhu ještě dohodnout. Kritici návrhu vytýkají, že směřuje hlavně vůči předsedovi vládního hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi.

Stejně tak se chce koalice ještě dohodnout na konečné podobě zdanění hazardu a rozdělení výnosů z něj mezi obce a stát. Sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit vyšší podíl obcí na úkor státu a také dvě sazby zdanění hazardu, zatímco vláda navrhuje tři sazby.

Návrh Senátu poslanci možná zmírní

V pátek by Poslanecká sněmovna mohla schvalovat senátní návrh na omezení prodejní doby v obchodech. Obchody by podle senátního návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne. Není vyloučeno, že poslanci návrh zmírní. Hospodářský výbor doporučil schválit pozměňovací návrh, podle kterého by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců.

Na programu je také druhé i třetí čtení vládního návrhu, který umožní horníkům odcházet dřív do důchodu. Nová pravidla, podle nichž by horníci měli odcházet do penze zhruba v 58 letech, by měla platit od letošního října.

Sněmovna by také měla rozhodnout o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Prověrky úřadu by se podle novely mohly nově týkat například hospodaření obcí, krajů, jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl.

FAÚ bude nezávislý na Ministerstvu financí

V prvním čtení by se měli poslanci zabývat vládní novelou zákona proti praní špinavých peněz. Předloha kromě jiného rozšiřuje působnost zákona tak, aby směřoval i proti financování zbraní hromadného ničení. Počítá i s tím, že se Finanční analytický útvar (FAÚ) Ministerstva financí stane samostatným správním úřadem nezávislým na ministerstvu. Novela také zavádí rejstřík skutečných majitelů firem a svěřenských fondů. Evidenci povedou rejstříkové soudy. K výpisům z evidence budou mít přístup například soudy, policie nebo zpravodajské služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…