Poslanci začnou projednávat rozpočet. Rozhodnou také o vydání Ondráčka

21.10.2018 9:20

Sněmovna bude schvalovat základní parametry návrhu státního rozpočtu pro příští rok, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Poslanci budou hlasovat o tom, zda vydají k trestnímu stíhání Zdeňka Ondráčka (KSČM), nebo ne. Ve sněmovním finále je například návrh ČSSD na obnovu proplácení prvních tří dnů nemoci, zmírnění podmínek pro oddlužení lidí v dluhové pasti a nová předloha o zpracování osobních údajů, která reaguje na unijní nařízení GDPR.

Poslanci začnou projednávat rozpočet. Rozhodnou také o vydání Ondráčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček v průběhu schůze poslanecké sněmovny rezignoval na funkci předsedy komise pro kontrolu GIBS. Prý z důvodu obavy o bezpečnost svou i své rodiny

Poslanci zahájí schůzi Sněmovny v úterý odpoledne. Schůze se plánuje jako třítýdenní, s týdenní přestávkou pro jednání výborů by měla skončit v polovině listopadu.

Příjmy, výdaje a deficit návrhu státního rozpočtu budou poslanci schvalovat ve středu. Rozpočtový výbor podpořil hospodářský plán hlasy poslanců koaličních ANO a ČSSD. A také komunistů, kteří vládu v dolní komoře tolerují. Opoziční TOP 09 ve výboru neúspěšně navrhovala, aby doporučil Sněmovně rozpočet vrátit zejména s cílem omezit výdaje o 40 miliard korun, čímž by schodek klesl na nulu.

Ondráčka chce policie stíhat pro podezření z pomluvy někdejšího prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Ondráček ho koncem loňského roku nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). Horáček jakoukoli spolupráci s StB popřel a podal na Ondráčka trestní oznámení. Sněmovna poslance ke stíhání zřejmě nevydá, mandátový a imunitní výbor to nedoporučil. Většina poslanců poukazuje na stanovisko Ústavního soudu, podle kterého musí politicky exponované osoby snést větší veřejný tlak.

V úvodním kole budou poslanci projednávat dvě poslanecké zcela protichůdné novely, byť na obdobné téma. Jedna by zavedla možnost manželství i pro homosexuální páry, druhá, dokonce ústavní, by naopak zakotvila manželství výhradně jako svazek muže a ženy. V prvním čtení by Sněmovna mohla pokračovat v debatě o sporných vládních změnách v elektronické evidenci tržeb nebo zahájit projednávání vládních změn v daních. Předloha předpokládá mimo jiné zdanění zahřívaného tabáku. Na programu je v úvodním kole rovněž novela proti padělkům léků nebo vládní nominační zákon, který by upravil výběr lidí do orgánů státních firem.

Do závěrečného schvalování by Sněmovna mohla poslat novelu, která by zbrzdila růst platů vrcholných politiků. Nebo vládní návrh na zpřísnění podmínek pro provozování směnáren. Zákazníci by podle předlohy získali právo do dvou hodin od výměny peněz odstoupit od transakce. Na programu je ve druhém čtení rovněž třeba návrh KSČM na zdanění finančních náhrad církvím za majetek, který jim stát nevydal v restitucích.

Rozsáhlá debata, obdobně jako tomu bylo v úvodním kole, by pak mohla provázet schvalování evropského fiskálního paktu proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů.

Návrh programu schůze čítá zhruba 180 bodů. Nepředpokládá se, že by poslanci stihli probrat všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …