Poslanec Martinů vrátil svůj plat starosty. Ve sněmovně je výjimkou

09.03.2014 6:54

Bývalý poslanec Jaroslav Martinů z ODS se rozhodl vrátit celý svůj plat, který pobíral za starostování městu Polička. Celkem daroval 670 tisíc korun. Podle serveru iDnes.cz patří Martinů k výjimkám. Zákonodárci v mnoha případech pobírají platy dva.

Poslanec Martinů vrátil svůj plat starosty. Ve sněmovně je výjimkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

K vrácenému platu se Martinů přiznal na přelomu roku v majetkových přiznáních. Řada politiků ale pobírá platy dva – jeden z Parlamentu a druhý z krajského úřadu nebo z radnice.

Martinů si část platu ponechal, aby ji mohl použít pro individuální podporu občanských a sportovních sdružení.

Farský plat na radnici vůbec nepobíral

Podobně postupoval i poslanec Jan Farský (TOP 09), který je i starostou Semil. „Když se mi sešly dvě funkce, přešel jsem na neuvolněného starostu a plat na radnici vůbec nebral,“ vysvětlil serveru iDnes.cz.

Naproti tomu primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera (ODS) si na pobírání dvou platů stojí. „Když má někdo dvě práce, bere dva platy, i když já už raději věci kolem platu nekomentuji. V Teplicích už se mě na to nikdo neptá, všichni vědí, že to stíhám," uvedl Kubera.

Dva platy má také středočeský hejtman a senátor Josef Řihák (ČSSD). Ten má navíc velké absence v Senátu. Řihák v jednom starším rozhovoru přesvědčoval, že pracuje hodně. Uváděl, že 50 až 100 tisíc korun dává ročně na charitu a zdůraznil, že peníze musí dávat i politické straně.

Černochová má radnici kousek od sněmovny

Charitou obhajuje pobírání dvou platů i poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Na dobročinné účely posílá třetinu svého radničního platu. „Mám výhodu, že mám radnici a sněmovnu blízko sebe a blízko radnice bydlím. Někdy využiji i hodinovou přestávku v jednání sněmovny a jedu na radnici. Je to na úkor soukromého života," řekla Černochová serveru iDnes.cz.

Hejtmani a poslanci ČSSD Michal Hašek a Jiří Zimola naopak dávají na charitu svůj poslanecký plat. Hašek do loňského září rozdal 1,2 milionu. Podle některých propočtů ale mohl rozdat mnohem více. Zimola pravidelně přispívá do prezidentského fondu na úhradu státního dluhu částkou 50 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…