Pověření sestavovat vládu bych se nebránil, já bych takový úkol nepochybně splnil, je si jistý Fiala

18.04.2018 22:02

Předseda ODS Petr Fiala se v rozhovoru pro server iDNES.cz vyjádřil, že podle něj dva pokusy k sestavení vlády musejí pro hnutí ANO stačit. Sám by se prý pověření sestavovat vládu vůbec nebránil. „Já bych nepochybně takový úkol splnil,“ říká sebejistě Fiala, podle kterého bez vynechání extremistů demokratickou vládu bez ANO sestavit nejde.

Pověření sestavovat vládu bych se nebránil, já bych takový úkol nepochybně splnil, je si jistý Fiala
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

ODS měla šanci být ve dvoubarevné vládě, nakonec však k takové spolupráci nedošlo, Fiala ale prý nelituje. „Nejsem žádný blázen, který by nechtěl do vlády, ale pro tu vládu nikdy nebyly podmínky ze strany hnutí ANO. Od počátku směřovalo k jednobarevné vládě a všechny jeho kroky při ustanovení Sněmovny sledovaly tento cíl,“ uvedl Fiala s tím, že už při ustavování Sněmovny se utvořila koalice s SPD a KSČM, která funguje dosud, a žádná možnost, aby ODS vůbec uvažovala o vstupu do vlády, tady nebyla.

Že premiér v demisi Andrej Babiš směřuje stále k jednobarevné vládě, si myslí i přes skutečnost, že dal nabídku sociální demokracii. „Cílem Andreje Babiše nepochybně je jednobarevná vláda jako optimální řešení. Část hnutí ANO však vidí jako problém, aby se vláda opírala o komunisty i stranu typu SPD Tomia Okamury,“ řekl v rozhovoru pro server iDNES.cz s tím, že se neodvažuje říct, nakolik jsou jednání s ČSSD míněna vážně.

Pokud by Andreji Babišovi přece jen sestavování vlády nevyšlo, Fiala by se o to podle svých slov rád pokusil, problém ale v tomto případě vidí v prezidentu Zemanovi. „Já bych se vůbec nebránil pověření sestavovat vládu a nepochybně bych takový úkol plnil s vážností a odpovědností vůči České republice. Ale na Hradě je Miloš Zeman, který opakovaně řekl, že pro něj připadá v úvahu jen Andrej Babiš, a opakovaně řekl, že hnutí ANO vyhrálo volby tak jasně, že to musí být někdo z hnutí ANO,“ dodal.

Dva pokusy pro hnutí ANO musejí podle Fialy k sestavení vlády stačit. „Beru to vážně a říkám, že když to bude ve druhém pokusu někdo z ANO, tak je to legitimní a dá se to akceptovat. Ale k tomu jsem dodal – podruhé a naposledy,“ řekl Fiala s tím, že třetí pokus musí dostat někdo jiný. „Logické by to bylo, když jsme na druhém místě ve volbách, ale nejsme ti, kdo drží karty,“ uvedl a dodal, že žádnému pověření se nebrání, ale není to na programu dne.

„Jestli směřujeme k vládě, která se bude opírat o komunisty, a mám tomu tleskat, že tam nebude ještě další extremistická strana, tak já tomu netleskám,“ sdělil Fiala, podle kterého Babiš neuspěl v prvním pokusu a ani se nesnažil uspět, což pokládá za naprosto nezodpovědné. Připomněl také, že základní podmínkou pro demokratické strany, aby do sestavování vlády vstoupily, je, že premiérem nebude trestně stíhaná osoba.

Původní zdroj ZDE.

„Pokud nechceme mít ve vládě žádný extrém ani z jednoho kraje politického spektra, tak se žádná vláda bez účasti ANO sestavit nedá,“ odpověděl Fiala na otázku, zda by v případě, že by pověření sestavovat vládu nakonec dostal, vynechal hnutí ANO. Co se týká předčasných voleb, těch se prý ODS nebojí. „Chápu, že jimi občas někdo straší, hlavně Andrej Babiš, ale jsou přece úplně na konci toho procesu, když se vyčerpají všechny možnosti,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…