Pozor na pusu. Před dětmi. Tresty za „rasismus“ doma? Ministr Yousaf pro

15.03.2021 12:43

Server listu The Scotsman oznámil, že skotská vláda Nicoly Sturgeonové (Skotská národní strana SNP) prosadila kontroverzní zákon k ochraně menšin před nenávistnými projevy. V rámci tohoto zákona budou trestné i nenávistné projevy, které někdo přednesl v soukromí. Za přijetí tohoto zákona se tvrdě zasazoval skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf, první muslim v této pozici ve skotské historii. Skotští konzervativci se obávají, že lidé už ani uvnitř svých domovů nebudou moct svobodně mluvit.

Pozor na pusu. Před dětmi. Tresty za „rasismus“ doma? Ministr Yousaf pro
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Ve skotském parlamentu se celé měsíce vedly spory o schválení nového zákona o potírání projevů nenávisti. Skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf tento zákon hájil s poukazem na vlastní životní zkušenosti. Už v 6 letech si prý od jednoho svého kamaráda vyslechl, že s ním už nemůže kamarádit, protože jako muslim je jiný než ostatní lidé.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Humza Yousaf prohlásil, že šestiletý kluk s vysokou pravděpodobností nepřišel ke svému rasistickému názoru sám, ale musel ho slyšet buď od rodičů, nebo od staršího sourozence. Má proto za to, že lidé by měli krotit svůj jazyk i v domácnostech.

Pokud někdo bude napadat příslušníky menšin kvůli jejich víře, věku, sexuální identitě a tak podobně, musí prý počítat s trestem. „Zákon chrání nejzranitelnější členy naší společnosti,“ poznamenal k tomu ministr Yousaf.

Pro zákon hlasovalo 82 poslanců, 4 se zdrželi a 32 hlasovalo proti zákonu.

Skotský konzervativní poslanec Liam Kerr v debatě po schválení zákona uvedl, že vláda Nicoly Sturgeonové otevřela cestu k pošlapávání „základních práv člověka“. Poukazoval na právo svobody projevu.

Server listu The Scotish Sun upozornil, že pokud bude člověku prokázáno, že třeba i doma záměrně podněcoval k nenávisti vůči menšinám, hrozí mu až 7 let vězení.

Není bez zajímavosti, že zákon ministra Yousafa není zdaleka prvním kontroverzním zákonem, který kabinet Nicoly Sturgeonové protlačil parlamentem. V minulosti byl schválen např. zákon, podle kterého měly skotské úřady sledovat každé dítě od narození a pozorovat, zda žije „spokojený život“. Tento zákon nakonec zrušil skotský soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…