Prachař v televizi: Audit na ŘSD běží. A hlavy možná budou padat co nevidět

10.02.2014 19:26

Nový ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO dnes vyslal na Ředitelství silnic a dálnic audit, který má za úkol prověřit chod této organizace. „Jak jsem slíbil, tak se stalo,“ poznamenal s úsměvem v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Prachař v televizi: Audit na ŘSD běží. A hlavy možná budou padat co nevidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický s ministrem dopravy Antonínem Prachařem

Prachař prozradil, že v auditorském týmu pracuje dvanáct odborníků z oblasti dopravy a ekonomie. „Je potřeba zjistit kompetenci lidí na vedoucích útvarech a je třeba prověřit, v jakém stavu ta instituce je,“ naznačil cíle auditu a zdůraznil, že nejdůležitější je zjistit, kde v chodu instituce docházelo k chybám.

Odhaduje, že audit bude trvat dva měsíce, nicméně v případě objevení zásadních pochybení prý může dojít k personálním změnám na vedoucích postech dříve. Audit ale dle jeho slov není primárně jen o konkrétních jménech, ale o schopnosti vedoucích pracovníků řídit ŘSD, o zjištění priorit jednotlivých rozpracovaných staveb, jejich stavu a podobně.

„Nevěřím tomu, že za vším jsou stavební lobby. Ty nemají takovou moc, aby dokázaly ovlivnit třeba proces účtování. Za tím může stát i nedbalost či opomenutí,“ prohlásil Prachař. Je toho názoru, že jediným řešením pro ŘSD je jeho transformace z příspěvkové organizace na státní podnik.

Zároveň plánuje vrátit na ŘSD nedávno odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou, jejíž odvolání v polovině ledna bylo podle Prachaře nešťastné a za hranou stávajícího zákoníku práce. Pošvářová tak bude pokračovat v započatých soudních sporech, které ŘSD vede s konsorciem firem vedených stavební společností Eurovia CS.

Pošvářová se zřejmě na ŘSD vrátí

„Vidím v ní odborníka na mostní konstrukci a posudky, které stát musí využívat v rámci probíhajících sporů. Své místo na ŘSD bezpochyby má a měla by pokračovat ve své započaté práci,“ uvedl na její adresu. Teprve audit ale prý rozhodne, zda se vrátí na svou původní pozici či nikoli. „Teď ty diskuze nejsou o konkrétních lidech, ale týkají se systému, který musíme definovat, a teprve pak budeme hledat ty nejlepší lidi,“ dodal.

Sama Pošvářová se nechala slyšet, že by se na ŘSD vrátila pouze v případě, že by ministr odvolal generálního ředitele Pavla Kočicu. „Nejsem příznivcem toho, že si někdo bude klást podmínky v okamžiku, kdy dostane nabídku,“ reagoval Prachař. Připustil nicméně, že možná tak Pošvářová jednala v afektu a pod tlakem emocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…