Pracovní trh v Česku se otevře pro cizince z více států, hlásí ČT

03.02.2013 8:27

Pracovní trh v Česku se víc otevře cizincům, zvýší se počet zemí, jejichž občané budou moci žádat o zelené karty, tedy o povolení k pobytu a zaměstnání. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Do nynějška o zelené karty mohli usilovat lidé z 12 zemí, v budoucnu dostanou šanci v dalších 52 státech včetně asijských.

Pracovní trh v Česku se otevře pro cizince z více států, hlásí ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Rozšířený seznam zemí pro zelené karty začne platit pravděpodobně od února 2013. O dalších změnách se podle televize bude jednat příští rok. Lidé z vybraných zemí mimo Evropskou unii mají možnost získat volné místo tehdy, pokud ho nikdo z EU nevezme do měsíce. Od roku 2009, kdy Česko začalo zelené karty vydávat, nabídku využilo zhruba čtyři sta cizinců.

Je to zdlouhavé a složité, tvrdí kritici

Těžko předjímat, zda bude s rozšířením počtu států o zelené karty větší zájem, řekla televizi mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. "Každopádně se dá říct, že počet volných míst, která lze využít pro zelené karty, tak postupně stoupá," dodala.

Kritici z řad zaměstnavatelů namítají, že dostat do Česka někoho na zelenou kartu je příliš složité a v praxi to moc nefunguje, uvedla ČT. "Tak, jak je to dneska postavené, je to příliš zdlouhavé, je to velký problém pro firmy z hlediska časové a administrativní náročnosti," řekl ČT generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky je problém v nezájmu ze strany cizinců i zaměstnavatelů a nynější ekonomické krizi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…