Richterová (Piráti): Důstojné a stabilní zaměstnávání pro znevýhodněné

29.03.2024 8:05 | Tisková zpráva

Piráti spolupracovali na návrhu zákona, který schválila vláda a který stanoví jasná pravidla pro zaměstnavatele sociálně znevýhodněných a zranitelných skupin zaměstnanců s cílem lepšího začlenění těchto osob na pracovní trh.

Richterová (Piráti): Důstojné a stabilní zaměstnávání pro znevýhodněné
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Nová legislativa pomůže s důstojným a stabilním zaměstnáváním nejen osobám se zdravotním znevýhodněním, ale i například lidem v předdůchodovém věku, mladým dospělým, kteří opouští ústavní zařízení nebo lidem po výkonu trestu. Podobný zákon již v minulosti navrhovala pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, u předchozí vlády ale pochopení nenašla.

„Právní úprava sociálních podniků existuje ve většině zemí Evropské unie a v dalších státech vyspělého západního světa, v České republice podobný zákon dlouho chyběl. Snažila jsem se ho prosadit už v minulém volebním období, ale tehdejší vláda o tom nechtěla slyšet. Sektor sociálního podnikání se přitom u nás přirozeně rozvíjí a zájem o zakládání sociálních podniků vzrůstá. V praxi nám ale chyběla jednotná definice a jasná právní regulace,“ okomentovala jednání vlády místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41434 lidí

Návrh zákona konkrétně stanovuje podmínky, za kterých má zaměstnavatel právo na přiznání statusu integračního sociálního podniku a úpravu podmínek jeho činnosti. Vznikne registr sociálních podniků, který může významně posunout oblast odpovědného veřejného zadávání zakázek. Registr sociálních podniků také usnadní orientaci těch společností ze soukromého sektoru, které hledají v rámci ESG a společenské odpovědnosti vhodné partnery a dodavatele. Sociální podniky budou motivovány zaměstnávat určitý počet osob se specifickými potřebami z celkového počtu svých zaměstnanců a poskytovat těmto zaměstnancům podporu odpovídající jejich specifickým potřebám.

„Podniky hlásící se k principům sociálního podnikání dnes zaměstnávají převážně osoby se zdravotním hendikepem. Od nového zákona si slibuji zlepšení zaměstnatelnosti a zvýšení zaměstnanosti lidí také se sociálním hendikepem, včetně těch nejzranitelnějších skupin, které jinak hledají práci těžko. Tím můžeme zlepšit situaci také sociálně slabých rodin,“ vysvětlila Richterová.

V souvislosti s právní úpravou dojde také k novelizaci dalších pěti právních předpisů – zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; zákona o zaměstnanosti; zákona o Úřadu práce České republiky; zákona o zadávání veřejných zakázek a zákona o sociálních službách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…