Praha si nechá vyrobit protiteroristické zábrany na míru

01.06.2018 13:26

Praha si nechá vyrobit protiteroristické zábrany, které nahradí dosud používané betonové bloky. Na vývoji materiálu město spolupracuje s ČVUT. Novinářům to dnes řekl radní Libor Hadrava (ANO). Betonové bloky město rozmisťuje na frekventovaných náměstích především o svátcích, na Staroměstském náměstí jsou umístěny trvale. Zprávu přinesla ČTK.

Praha si nechá vyrobit protiteroristické zábrany na míru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stánky na Staroměstském náměstí

„Druhým rokem spolupracujeme s ČVUT, máme podepsánu smlouvu na vývoji materiálu, který bude do budoucna splňovat všechny požadavky na takové zábrany. Posléze se bude řešit jejich podoba, aby nepůsobily v ulicích rušivě,“ řekl Hadrava.

Nové zábrany mají být z kvalitnějšího a odolnějšího materiálu, než jsou současné betonové bloky. Jejich používání a sestavování má být podle Hadravy variabilnější. Kdy přesně budou nové zábrany hotovy, zatím není jasné. Stejně tak město stále připravuje seznam míst, kde by byly zábrany využity.

Magistrát si betonové zábrany původně půjčoval. Nakonec se vedení města rozhodlo, že je koupí a pořídilo 133 bloků včetně zábradlí a dopravního značení za 631 225 korun. Nakoupené bloky si město ponechá a v budoucnu je bude v případě potřeby půjčovat například svým firmám.

Umístění zábran souvisí s bezpečnostní situací ve světě a několika útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem. To se loni stalo například v Barceloně, v Londýně a Stockholmu. Mimořádně tragický útok podobného druhu se udál v červenci 2016 v Nice, kdy zahynulo 86 lidí. Praha proto nechala loni zábrany postavit například v období adventu na Václavském náměstí a na náměstí Republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…