Praha zreorganizuje magistrát, propuštěno bude 40 úředníků

31.05.2013 14:11

Radní hlavního města dnes na svém zasedání schválili plán reorganizace magistrátu. Z úřadu odejde 40 úředníků a bude oddělen výkon samosprávy a státní správy. Radní za TOP 09 si od toho slibují snížení rizika korupce. Novinářům to dnes řekli zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Nový řád začne platit 1. července.

Praha zreorganizuje magistrát, propuštěno bude 40 úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

"Jsem přesvědčen, že toto opatření je zcela revoluční v boji proti korupci," řekl Hudeček. Zhruba třetina magistrátních úředníků podle Hudečka pracuje jak v rámci státní správy, tedy například při vydávání řidičských průkazů nebo stavebních povolení, tak samosprávy, kde postupují podle politického zadání a setkávají se při své práci s politiky. Existující provázaný systém je nepřijatelný, vzniká tím prostor pro případnou korupci, řekl Hudeček. Pokud má tedy některý úředník úvazky v rámci samosprávy i státní správy, bude po reorganizaci působit pouze v jedné z nich.

Podle Hudečka je cílem, aby razítka byla vydávána v řádných termínech a s co nejnižším možným rizikem korupce

V rámci reorganizace také vznikne nová pozice ředitele sekce rozhodování o území, který bude odpovědný za dodržování termínů při územních a stavebních rozhodnutích. Zároveň sem bude spadat magistrátní odbor stavební, odbor územního plánu, dopravních agend, památkové péče a odbor životního prostředí.

Podle Hudečka je cílem, aby razítka byla vydávána v řádných termínech a s co nejnižším možným rizikem korupce. "Ačkoliv jsou stanoveny termíny, do kdy se musí jednotlivé odbory vyjádřit, fakticky se nedodržují," řekl Hudeček.

Rada hlavního města je od jednání zastupitelstva 23. května složena pouze z šesti členů TOP 09. Nyní TOP 09 jedná o nové podobě vedení města, zbylých pět radních by mělo být zvoleno na jednání zastupitelstva 6. června.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…