Prahneme po vládě pevné ruky, říká psychiatr Höschl. A přidal něco o mafii

06.10.2013 20:14

Podle psychiatra Cyrila Höschla v české společnosti narůstá „blbá nálada“. Jako únik pak nejčastěji vidíme vládu pevné ruky, která ale nakonec může vést i k nebezpečným režimům. Řekl to v rozhovoru pro Lidové noviny.

Prahneme po vládě pevné ruky, říká psychiatr Höschl. A přidal něco o mafii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Podle Cyrila Höschla se posedlost korektností a bojem proti korupci dostala do extrému – nyní je naopak kontraproduktivní, protože vyjde dráže, než kdyby se politikům důvěřovalo. Na vše se vypisují výběrová řízení a vzniká „legislativní absurdistán“.

Podle Höschla ale taková deprese ve společnosti může vést k touze po vládě pevné ruky. Měli bychom si prý vzít ponaučení z podobných nálad a atmosfér, které panovaly před nástupem Adolfa Hitlera k moci či komunistickým totalitním režimem v Československu.

"Když vidím, jak se to v různých situacích opakuje, tak se obávám, že jsou to vlastnosti, které jsou demokratické pravici, tak všem autoritářským režimům prostě dány. Mají je v genech," říká psychiatr v rozhovoru.

Podle něj to i souvisí s „oligarchizací“ české společnosti. "To jde ruku v ruce. Spekulanti a kujoni se cítí daleko lépe v sociálních sítích autoritářského typu. To je ostatně způsob, jak vzniká mafie - když táhneš s námi, máš se nadstandardně dobře, když táhneš proti nám, máš se nadstandardně špatně," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…