Klausův Jakl pochmurně: Všichni pořád chtějí jistoty, proto naše civilizace upadá

18.08.2013 17:15

Ať se děje, co se děje, základní standardy příslušníka euroamerické civilizace nesmí být nikdy dotčeny. To nejdůležitější je pro něj jistota. Tam podle Ladislava Jakla spěje euroatlantická civilizace.

Klausův Jakl pochmurně: Všichni pořád chtějí jistoty, proto naše civilizace upadá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

„V jednom ohledu spěje euroatlantická civilizace k horšímu nejméně dvě poslední staletí. A v témže parametru vychází špatně i při aktuálním srovnání s jinými civilizačními okruhy. Tím určujícím fenoménem je JISTOTA,“ píše na svém webu Ladislav Jakl.

Podle něj vše vychází z historie. Došlo ke zrušení nevolnictví, průmyslové revoluci… A lidé byli přilákáni, někdy vyhnáni do měst. „Establishment byl pod tlakem proletarizovaného městského obyvatelstva, které ale zároveň potřeboval jako pracovní sílu. Proto - a také pod vlivem francouzského osvícenství – začala distribuce hospodářských a politických práv mezi mnohem širší skupiny obyvatel, než tomu bylo kdykoli předtím,“ vysvětluje Jakl.

Poté se podle něj společnost změnila v jakousi „pojišťovnu štěstí“. Začalo to důchodovou reformou Otto von Bismarcka a pokračovalo nárokováním dalších práv.

„Dnešní příslušník euroamerické civilizace vzývá jako svůj fetiš slovo JISTOTY. Ať se děje, co se děje, jeho základní standardy nesmí být dotčeny. A současný stát mu tyto jistoty poskytuje. Jako spotřebiteli, jako zaměstnanci, jako občanovi,“ míní bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Tento trend v sobě ale prý skrývá smrtelné nebezpečí. „Systém, který se snaží garantovat všechno všem, zcela oslabil závislost profitu na úsilí, odměny na výkonu, prosperity na efektivitě. Moderní člověk odkojený jistotami neriskuje, nezkouší nové, neobjevuje, nenese kůži na trh,“ varuje Jakl.

„Společnost, která se bojí udělat krok do neznáma, je odsouzena k tomu, aby chodila pořád dokola. Je odsouzena k tomu, aby postupně stagnovala, upadala a s ní ztratila i kulturní civilizační váhu vůči ostatnímu světu. A přesně to se nyní děje s euroatlantickou civilizací. A navíc: v těch ohledech je na tom naše domácí česká společnost ještě hůře než okolní stagnující národy,“ uzavírá svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…