Právník a publicista: Liberální demokracie už dávno není ohrožena fake news nebo Putinem, ale liberálními demokraty určujícími správné a nesprávné názory

22.07.2018 12:48

Z liberální demokracie se stala ideologie, už jí nejde o svobodu, upozorňuje právník a publicista Andrej Duhan. Podle něj liberární demokracie už dávno není ohrožena jen fake news, populismusem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Největší ohrožení přichází podle jeho slov zevnitř – od liberálních demokratů, kteří si osobují právo určovat správné a nesprávné názory.

Právník a publicista: Liberální demokracie už dávno není ohrožena fake news nebo Putinem, ale liberálními demokraty určujícími správné a nesprávné názory
Foto: pixabay.com
Popisek: Demokacie - ilustrační foto

Liberální demokracie jako taková má být institucionálním vyjádřením svobodné společnosti. „Jde o vládu většiny, která ovšem ctí svobodu jednotlivce. To s sebou nutně nese i akceptování různých názorů,“ upřesnil Duhan ve svém textu na serveru Lidovky.cz a dodal, že liberální demokracie má především vytvářet rámec pro střet názorů a jejich mírové řešení.

V současnosti se z liberální demokracie stále více stává ideologie s těmi správnými hodnotami a názory, míní publicista. „Ty se sice mohou ve společnostech lišit, ale v podstatě jde o konsenzus elit – ekonomicky pravicový, s důrazem na volný trh a globalizaci a hodnotově levicově liberální. V Evropě je spojený s vírou v prohlubování evropské integrace v současné podobě,“ řekl Duhan.

Problémem však je, že tyto hodnoty a postoje, často menšinové, jsou prý předkládány jako jediné správné. „Jiné nejsou liberálně demokratické – není třeba o nich diskutovat. Typický je morální odsudek odlišných názorů a jejich nositelů a snaha je potlačit,“ uvedl Duhan a dal za příklad, že kdo odmítá multikulturalismus, je xenofob, kritik Evropské unie je nacionalista a přeje si válku, kdo poukazuje na problémy s muslimskou komunitou v Evropě, je islamofob, kdo odmítá ekonomizaci všeho, je naivní levičák a další.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí
Neustále se zužující liberálně demokratický konsenzus pak vytlačuje části populace a prohlašuje je za ohrožení či nepřítele demokracie. V reakci na to pak lidé často volí populisty, což není důsledkem nevzdělanosti voličů, ale jejich ztráty důvěry v liberální demokracii. „Ti, co se liberální demokracií nejvíce zaštiťují, nejsou liberální,“ je přesvědčen publicista.

Čím dál více lidí se necítí být v názorovém mainstreamu a nedůvěřují demokracii, médiím ani expertům. „Na nárůst nedůvěry liberální demokraté reagují tím, že požadují vzdělávání a osvětu lidí s jinými názory, a z populismu obviňují dezinformace a fake news a chtějí jejich regulaci či cenzuru,“ dodal Duhan, podle kterého jedinou zbraní proti demagogiím a lžím je pluralismus, který posiluje kritické myšlení.

Liberální demokraté podle Duhana nakládají s demokracií stejně jako s pluralitou. „Pokud ve volbách uspějí ti, které označili za extrémisty, populisty či jinak nevyhovující, zpochybní jejich nárok na vládu,“ napsal a doplnil, že výsledky voleb respektují pouze v úzkém, legálním smyslu.

Postupně tak mizí hlavní předpoklad demokracie – vazba mezi rozhodováním a souhlasem většiny. A protože liberální demokraté udělali z demokracie ideologii, nelze se prý divit, že bez váhání podporují něco natolik paradoxního, jako je zavedení sankcí kvůli porušení zásad liberální demokracie proti demokraticky zvolené polské vládě technokratickou Evropskou komisí, která nemá žádný demokratický mandát.

Původní zdroj ZDE

Nepřátelé liberální demokracie, před nimiž je ji třeba chránit, existují. Vytěsňováním a ostrakizací názorů společenských skupin ji však liberální demokraté – centrističtí fanatici – ničí. Namísto střetu názorů prosazují jediný správný názor, čímž nás postupně připravuji o pluralismus i demokracii,“ řekl Duhan a na závěr dodal, že jejich postoj k demokracii vystihuje okřídlený výrok nejmenovaného amerického důstojníka za vietnamské vláky: „Museli jsme město zničit, abychom ho zachránili“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…