Pražská ODS je jednotná. Předseda Svoboda trvá na svém

26.05.2013 20:25

Odvolaný primátor Bohuslav Svoboda (ODS) trvá na tom, že pražští občanští demokraté jsou jednotní a nehrozí jim rozštěpení. Jako "řádní členové ODS" podle něj budou postupovat i ti členové strany, kteří zůstali v dozorčích radách dopravního podniku a Obecního domu, odkud byli jejich spolustraníci odvoláni. Svoboda to dnes uvedl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Pražská ODS je jednotná. Předseda Svoboda trvá na svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Pražští radní za TOP 09 v pátek odvolali z dozorčí rady dopravního podniku občanské demokraty Davida Vodrážku a Josefa Noska, ve funkci předsedy dozorčí rady Obecního domu musel skončit jejich stranický kolega Petr Zeman. Jiní členové ODS ale "přežili" - v radě Obecního domu zůstala poslankyně Jana Černochová, v radě dopravního podniku zastupitelé Pavel Hurda a Andrea Vlásenková.

Svoboda dnes zopakoval, že za ponecháním některých členů ODS v dozorčích radách stojí snaha je zkorumpovat. "Spoléhám na ně na 105 procent. Ať rezignují, nebo nerezignují, v žádném případě nebudou zvikláni," řekl. Dodal, že rezignují v okamžiku, kdy to bude potřeba.

Tvrzení o jednotě je zpochybněno

Tvrzení Svobody o jednotě v pražské ODS však zpochybnilo Oblastní sdružení ODS v Praze 10, které v pátek schválilo usnesení, v němž kvůli odchodu občanských demokratů z pražské rady požaduje rezignaci šéfa strany a premiéra Petra Nečase i celého vedení pražské ODS včetně Svobody.

"Jmenovitě vyzývá k odstoupení předsedu ODS Petra Nečase, předsedu pražské ODS Bohuslava Svobodu, 1. místopředsedu pražské ODS Zdeňka Zajíčka, místopředsedy pražské ODS Marka Bendu, Pavla Horálka, Tomáše Portlíka a Ondřeje Pechu," uvedlo vedení oblastního sdružení ve svém usnesení. Bývalí radní za ODS podle něj nezvládli své kompetence a zklamali důvěru strany.

Občanští demokraté z Prahy 10 vytýkají vedení strany už vznik koalice ODS a TOP 09 na pražském magistrátu, podle nich vznikla naprosto nestandardním způsobem. Místopředsedou Oblastního sdružení ODS v Praze 10 je poslanec a bývalý zastupitel Boris Šťastný, který patří k Svobodovým vnitrostranickým kritikům. Mezi oponenty Svobody se však trvale řadí celé oblastní sdružení desáté městské části. Rozhádanost uvnitř ODS byla jedním z důvodů, kterými pražská TOP 09 tento týden ospravedlňovala ukončení spolupráce s občanskými demokraty a Svobodovo odvolání z funkce primátora.

Svoboda dnes na adresu Šťastného uvedl, že každý má právo říkat si, co chce, nicméně že názory Šťastného nejsou názory ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…