Pražská koalice je znovu ve vážné krizi, mluví se o jejím rozpadu

24.04.2013 13:11

Pražská koalice TOP 09 a ODS se ocitla v další vážné krizi. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v úterý kvůli neshodám předčasně ukončil jednání rady. TOP 09 hrozí odchodem z koalice.

Pražská koalice je znovu ve vážné krizi, mluví se o jejím rozpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střechy na Malé Straně

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra ČTK řekl, že strana o dalších krocích rozhodne do pátku. ODS ale vášně tlumí. Podle šéfa klubu ODS Ondřeje Pechy koalice normálně spolupracuje.

Situace prý není tak fatální

Vávra tvrdí, že koaliční partner odmítá spolupracovat. "ODS shodila pod stůl dlouho projednávané materiály," uvedl. "Koalice je ve vážné krizi. Musíme zvážit další kroky," řekl. Rozhodnutí podle něj patrně padne na klubu TOP 09 po čtvrtečním zasedání zastupitelstva. "Myslím si, že situace není tak fatální, abychom museli rozbíjet koalici, která normálně funguje," oponuje Pecha. ODS ale v úterý otevřela další dohodovací řízení.

Spor se rozhořel na úterním jednání rady. TOP 09 se neúspěšně pokusila zařadit na program jednání dlouho připravovaný materiál ohledně reorganizace magistrátu. První náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) pak vetoval materiály, které do rady předkládala radní za ODS Aleksandra Udženija (ODS). Po neshodách primátor jednání ukončil.

Radní Udženija už v úterý ČTK řekla, že ODS pozastavila projednávání reorganizace kvůli "věcným chybám" a nekoncepčnosti materiálu. Zastupitelský klub ODS pak ve večerních hodinách otevřel dohodovací řízení ohledně reorganizace a parkovacích zón, jejichž zavedení rada minulý týden odložila. Vedení Prahy už nyní vede smírčí řízení ke sporným otázkám, jde zejména o financování dopravního podniku a o stavbu tunelu Blanka. TOP 09, která zvítězila v komunálních volbách, má v radě šest členů, ODS pět včetně primátora.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…