Pražská koalice se sejde kvůli sporu kolem prázdných bytů

05.04.2019 6:15

Zástupci pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) se dnes sejdou ohledně sporu kolem návrhu zmapovat počet prázdných bytů v Praze s pomocí údajů z elektroměrů. Plán Pirátů se nelíbí předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi, který kvůli němu vyvolal koaliční jednání. Podle Pirátů jde o nedorozumění.

Pražská koalice se sejde kvůli sporu kolem prázdných bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Zástupci koalice se sejdou na magistrátu v 09:00, o tři čtvrtě hodiny později je naplánován tiskový briefing. Pospíšil k jednání vyzval koaliční partnery dopisem, kde jejich návrh označuje za zasahování do soukromí a vlastnického práva vlastníků bytů.

Plán navrhuje s pomocí dat z elektroměrů odhalit počet prázdných bytů. Zástupci Pirátů odmítají, že by šlo o narušení soukromí. Data od společnosti PRE mají mít podle nich formu zcela anonymizované statistiky a nemají se týkat konkrétních bytů, ale celých katastrů. Město tak chce zjistit, jestli vůbec nějaký problém s větším množstvím nevyužívaných bytů existuje. Plán včera podpořilo i pražské vedení lidovců.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice si řešení tohoto problému určila jako prioritu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…