Pražské protonové centrum léčí cizince. Pojišťovny za Čechy nechtějí platit

23.08.2013 20:16

Protonové centrum (PTC) na Bulovce funguje už devátý měsíc. V provozu jsou dvě ozařovny a v plánu je další rozšíření. Léčí se tu však většinou cizinci. Mohou za to zdravotní pojišťovny, které odmítají pacientům léčbu hradit. Podle nich je protonová léčba předražená. Podle vyjádření mluvčího protonového centra pro ParlamentníListy.cz to však není pravda.

Pražské protonové centrum léčí cizince. Pojišťovny za Čechy nechtějí platit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Právě cena protonové terapie je často zmiňovaným tématem. V konkrétních diagnózách (karcinom prostaty a plic) nabídlo pražské centrum u vybraných raných stádií cenu dokonce pod konvenční (fotonovou) léčbou. V odpovědi na pořád omílaný paušál mnichovského centra pak PTC předložilo podklady zaručující, že u mixu vybraných diagnóz vychází průměrná cena hluboko pod údajným půl milionem v Německu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí Vladimír Šulc.

Špičková péče a nejnovější technologie

Protonová terapie by prý dokonce během několika let přinesla úspory v řádu stovek milionů korun. „Dnes opravdu žádný skutečný odborník nepochybuje o tom, že u vybraných diagnóz dětských pacientů je protonová terapie neoddiskutovatelně přínosná. Závěry Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) hovoří minimálně o 100 dětech ročně, které by rozhodně měly podstoupit léčbu pomocí protonového svazku. Z tohoto pohledu je trestuhodné nevyužít možnosti léčit děti v domácím prostředí na technicky nejvyspělejších přístrojích, které jsou vývojově deset let před vybavením kupříkladu tolik vychvalovaného mnichovského Rinecker Proton Therapy Center.“

Šulc připomíná slova uznávaného radiačního onkologa Jamese Metze z pensylvánského centra, který prohlásil, že „pražské protonové centrum nabízí špičkovou péči a tu nejnovější technologii, která je dnes dostupná“. Fotonová terapie má navíc oproti té protonové jen minimální vliv na inteligenci dítěte. Ta v případě radioterapie výrazně poklesne.

„Protonová terapie je jednoznačně vhodná a přínosnější než konvenční metoda pro nejméně 3 000 českých pacientů ročně. I po dosažení plné kapacity centra tedy bude muset probíhat selekce, komu se této léčby dostane a komu nikoliv. Pokud bude ovšem ponechána tato volba na současném vedení největší zdravotní pojišťovny, bude výsledek jasný: Češi budou z léčby vyloučení a v Praze se budou léčit cizinci,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Šulc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…