Pražský imám kritizuje zásah policie a říká: V Čechách je rasismus a xenofobie

13.05.2014 9:14

Pražský imám Samer Shehadeh v rozhovoru pro Lidové noviny odsoudil nedávnou policejní razii v muslimských centrech. Podle něj nešlo o jednu knihu, ale o to muslimy zastrašit a urazit je. Imám také vnímá stále přetrvávající rasismus a xenofobii ve společnosti.

Pražský imám kritizuje zásah policie a říká: V Čechách je rasismus a xenofobie
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Imám pražské modlitebny u Václavského náměstí Samer Shehadeh podrobně LN popsal zásah policie, který byl podle ministra vnitra Milana Chovance v souladu s českým právem. Nicméně věřící i diplomaty pohoršil.

„V pořádku to určitě nebylo. Policisté sem vtrhli na minutu přesně v době, kdy jsme začínali modlitbu. Postupovali velmi tvrdě. Měli samopaly, byli zakuklení. Řvali „k zemi", vyhrožovali střelbou. Drželi nás tu několik hodin, během kterých lidé upadali do bezvědomí. Několik návštěvníků odvezla sanitka se zdravotními potížemi. To nepovažuji za standardní zásah, obzvlášť pokud bylo cílem najít jednu určitou knihu,“ vypráví imám s tím, že prohledali i soukromý byt a odnesli peníze na charitu.

Pražský imám se domnívá, že za zásahem bylo něco jiného než jedna kniha. „Jsem přesvědčený, že nejde o knihu. Pokud by o ni šlo, nebudou jednat tímto způsobem. Stačilo by si zodpovědného člověka předvolat nebo zajít k němu domů. Policie ho znala a měla na něj kontakt,“ uvádí Samer Shehadeh.

Chtěli mešity prohledat centimetr po centimetru

„Šlo jim určitě o víc věcí. Zaprvé chtěli muslimy zastrašit, asi si totiž myslí, že tu plánujeme něco nekalého. Zadruhé to byla cílená urážka pro muslimy,“ myslí si imám.

Představitel pražských muslimů si postěžoval na vztah veřejnosti k islámu. „Netvrdím, že všichni Češi nenávidí islám, je tu spousta chápavých lidí, s kterými se dá mluvit. Velké procento Čechů ale islám rádo nemá, což mohlo policii motivovat,“ myslí si imám.

„Zatřetí si myslím, že už déle chtěli mešity prohledat centimetr po centimetru. Tady v modlitebně v ulici Politických vězňů byli 21 hodin. Prohlédli úplně všechno, probrali i papírky s poznámkami,“ uvádí k zásahu imám a dodává, že nic nenašli. V rozhovoru v LN Samer Shehadeh potvrdil, že policie nenalezla žádné, tedy legálně nebo nelegálně držené zbraně nebo výbušniny.

Přetrvává rasistické a xenofobní myšlení

Jak muslimové vnímají protiislámské nálady nebo názory šířené politiky o nepřizpůsobivých či islamizaci Evropy? I na to LN imám odpověděl. „Na Západě jakákoli velká akce proti muslimům přinese politické body. Obávám se, že podobně je to i tady,“ říká mimo jiné.

„Zároveň se dá říct, že česká společnost je oproti Západu pozadu, co se týče tolerance a multikulturalismu. Ještě tu přetrvává rasistické a xenofobní myšlení. Stačí se podívat na komentáře k článkům na internetu,“ postěžoval si imám.

Muslimové v jiných zemích žádají o možnost vyučovat islám ve školách. Pražský imám považuje rozhodnutí Belgie a Rakouska jim to umožnit za správnou cestu. „Tyto státy uznaly islám a muslimům dovolily, aby měli náboženskou výchovu ve školách. Jde o chytrý a taktický tah. Tím, že islám uznaly, si zajistily, že mají věci pod kontrolou. Muslimové se tím vzdělávají na státních školách a stát má právo určovat podmínky. Vybírá, kdo bude islám učit, jakým způsobem, a na celý systém dohlíží. Muslimové jsou přitom spokojení, že respektuje jejich vyznání,“ uvedl pro LN Samer Shehadeh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…