Pražští lidovci se kloní k zachování koalice s ANO a ČSSD

12.08.2015 21:53

Pražská KDU-ČSL chce zachovat magistrátní koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Rovněž setrvá v Trojkoalici. O osudu náměstka Matěje Stropnického (SZ) ve vedení města má podle lidovců rozhodnout Strana zelených. Rozhodlo o tom dnes předsednictvo strany, uvedl radní a předseda pražských lidovců Jan Wolf.

Pražští lidovci se kloní k zachování koalice s ANO a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitelstvo hlavního města. Zastupitelé měli jednat mimo jiné o tunelovém komplexu Blanka a možnosti smíru Prahy a správce stavby

Spor v koalici rozpoutalo úterní jednání rady, při kterém primátorka Adriana Krnáčová (ANO) prosadila odebrání některých kompetencí náměstku Stropnickému. Ten nabídl svou rezignaci, klub Trojkoalice ji ale nepřijal.

Stropnický už na úterním jednání zastupitelského klubu Trojkoalice dal svou funkci k dispozici

"Stále věříme v setrvání v současné koalici s ANO a ČSSD. Zároveň nemáme jediný důvod, proč bychom měli opouštět Trojkoalici, která je jednotná," řekl ČTK Wolf. Koalice s ANO a ČSSD je podle lidovců pozitivní a užitečná. Wolf rovněž věří, že sporné body se podaří vyřešit. Mezi nimi zmínil například odlišný pohled koaličních partnerů na problematiku hazardu.

Ohledně setrvání Stropnického ve vedení města se KDU-ČSL usnesla, že je to věcí Strany zelených, jejíž je Stropnický členem. "Personální obsazení je věcí Strany zelených a oni o něm musí rozhodnout," řekl Wolf.

Stropnický už na úterním jednání zastupitelského klubu Trojkoalice dal svou funkci k dispozici. Klub to ale nepřijal. Nyní prý o odchodu nepřemýšlí. "Cítím se vázán rozhodnutím klubu," řekl dnes. Kdo by na jeho místo v případě odchodu nastoupil, není jasné. Zbylí tři zastupitelé Strany zelených mají totiž funkce ve vedení městských částí.

Na mimořádném jednání se ve čtvrtek sejde i vedení pražského STAN

Pražští radní v úterý neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů následně od něj převzala primátorka Krnáčová, která ji bude mít nyní na starosti. Krnáčová řekla, že Stropnický není schopný vyřešit problém stavebních předpisů. Stropnický uvedl, že Trojkoalice je přehlasovávána spojenectvím přátel starých pořádků ANO a ČSSD. Trojkoalice chce situaci řešit na koaličním jednání. Kdy se uskuteční, zatím není jasné.

Na mimořádném jednání se ve čtvrtek sejde i vedení pražského STAN. Kvůli sporu se už v úterý sešlo vedení pražské SZ. Konstatovalo, že nesystémový zásah do pravomocí Stropnického je v rozporu s koaliční smlouvou a hrubým překročením hranic spolupráce a že poměry v koalici brání v plnění programového prohlášení rady města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…