Před 70 lety popravili nacisté v Třešti více než 30 lidí

06.05.2015 9:23

Zbývalo jen pár hodin do podepsání německé kapitulace a konce druhé světové války, když 7. května 1945 popravili nacističtí vojáci v Třešti 33 lidí. Městečko ležící nedaleko Jihlavy se přitom o dva dny dříve zdánlivě osvobodilo. Na budově městského úřadu zavlála československá vlajka a strategická místa ve městě obsadili příslušníci revolučních gard. Ti ale nedokázali dlouho vzdorovat útoku zkušených vojáků jednotek SS.

Před 70 lety popravili nacisté v Třešti více než 30 lidí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ti se v půl sedmé ráno 7. května probojovali do středu města, kde nejen osvobodili předtím zajaté Němce a kolaboranty, ale především si začali vyřizovat účty s povstalci. Kolem poledne zastřelili první skupinu třinácti lidí, o dvě hodiny později pak byly popraveny další dvě desítky obyvatel Třeště. Někdy stačilo, že na sobě měli součást vojenské uniformy, jiné pak vybrala místní rodačka, ani ne dvaadvacetiletá Herta Kašparová, jež během války sloužila u zlínského gestapa. 
   
O tom, podle jakého klíče Kašparová oběti vybírala, se dodnes jen spekuluje. Snad se chtěla pomstít za ponížení své rodiny, kterou revolucionáři internovali, možná si vyřizovala účty z minulosti. Po válce byla Kašparová, po matce německého původu, zatčena a odsouzena k trestu smrti. Popravena byla veřejně v září 1946 na louce za městem v blízkosti zámku. Na exekuci se tehdy rozdávaly vstupenky a sjeli se na ni lidé z širokého okolí, včetně školní mládeže. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…