Před pěti lety ukončila činnost někdejší vládní strana ODA

30.12.2012 9:15

Před pěti lety, 31. prosince 2007, ukončila činnost Občanská demokratická aliance (ODA), vládní strana prvních let transformace. Formace byla založena 17. prosince 1989 a až do roku 1998 měla zastoupení ve vládě. Pak však postupně ztrácela vliv. Informuje ČTK.

Před pěti lety ukončila činnost někdejší vládní strana ODA
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Strana měla zpočátku velmi malý počet členů, kteří měli vzájemné kontakty už v dobách normalizace. Její kořeny tak sahají až k disidentským bytovým seminářům v 80. letech. V 90. letech měla poměrně stabilní okruh sympatizantů, který ji zajistil přítomnost v parlamentu a účast ve vládě.

S jejími představiteli, kteří zastávali významné posty ve vládách Václava Klause (ODS), je do značné míry spojena transformace ekonomiky. Z řad ODA ve vládách zasedali například Vladimír Dlouhý, Jan Kalvoda, Tomáš Ježek, Jiří Skalický, později Vlasta Parkanová či Karel Kühnl.

Po skandálech se stranickým financováním ODA postupně svůj vliv ztrácela. Ve volbách do sněmovny v roce 1998 ani nekandidovala, o čtyři roky později byla součástí ambiciózního projektu čtyřkoalice, která se však ještě před volbami především kvůli dluhům ODA rozpadla. Aliance nakonec kandidovala sama, avšak neuspěla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …