Předáváme majetek Vatikánu, napsal Ransdorf. A vzpomněl jednoho svatého

20.10.2013 21:43

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf se děsí toho, jak budou pokračovat církevní restituce. Už dříve v 90. letech bylo totiž řečeno, že církve nebudou chtít další majetek. To však bylo restitucemi porušeno.

Předáváme majetek Vatikánu, napsal Ransdorf. A vzpomněl jednoho svatého
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí

„Už jsem v české politice dlouho. A tak si pamatuji podzim 1990, kdy řeholní kongregace dostaly 74 objektů a biskupská konference tehdy prohlásila, že to je poslední majetkoprávní požadavek římskokatolické církve,“ vzpomíná Miloslav Ransdorf ve svém tiskovém prohlášení.

Celý text Miloslava Ransdorfa ZDE.

„Kardinál František Tomášek, kterého jsme i my ateisté milovali pro jeho lidskost, tehdy ocenil vstřícnost státu a řekl, že to je poslední nárok, který církev vznesla. A nyní přišly takzvané restituce církevního majetku s přesunem vlastnictví na někoho, kterému nikdy v plném slova smyslu nepatřil,“ dodává europoslanec.

Navíc upozorňuje, že podle kanonického práva je ekonomicky církev spravována jednotně. Znamená to tedy, že majetek bude v podstatě spadat pod vatikánskou centrálu. „Co se bude dít dále, o tom asi ví nejvíce vedoucí správy majetku pražského arcibiskupství Karel Štícha, který je zároveň činný v realitních firmách Duplicatus Real 24. Půjde o miliardy, které se dají vydělat na operacích s pozemky a lesy,“ míní Ransdorf.

„Jakou hodnotu má tato údajná restituční tečka za letitými spory, ukazuje to, co dorazilo ze svatovítské kapituly na Správu Pražského hradu v srpnu 2013. Kapitula, údajně bez vědomí a souhlasu pražského primase Dominika Duky, požaduje devět objektu a deset pozemků na Pražském hradě,“ varuje.

„Třeba má ale církev s takto nabytým majetkem ušlechtilé plány. Vzpomínám si na příběh jednoho svatého. Jmenoval se svatý Kryšpín a kradl usně, aby z nich vyráběl pro chudé boty. Co se získaným majetkem podnikne církev?“ ptá se na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…