Přední ukrajinský deník ostře kritizuje Porošenka a spol. Chybí jim prý strategie, taktika a mnoho dalšího

20.02.2015 8:15

Ukrajinský deník Kyiv Post pokládá současné vládní garnituře v zemi několik palčivých otázek. Za tu nejzásadnější považuje, jestli mají politici a generálové nějaký plán B. Kritice je podrobena zejména absence strategie ve vedení války se separatisty.

Přední ukrajinský deník ostře kritizuje Porošenka a spol. Chybí jim prý strategie, taktika a mnoho dalšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinský prezident Petro Porošenko

„Ukrajinská armáda si líže rány po ústupu z Debalceva, kde se nachází klíčový železniční uzel. Útoky na město probíhaly několik posledních měsíců a každý, kdo se podíval na mapu, probíhajících bojů v Donbasu, si musel položit otázku, jestli bylo vůbec reálně město udržet,“ píše ukrajinský deník a připomíná, že město padlo do rukou povstalců jen tři dny po mírových rozhovorech v Minsku. „Merkelová, Hollande, Porošenko a Putin oficiálně podepsali mírovou dohodu. V této souvislosti je třeba se ptát, proč bychom měli i nadále věřit urovnání konfliktu diplomatickou cestou?“ táže se deník.

„Desítky ukrajinských vojáků, kteří unikli smrti v Debalcevu, nám potvrdili přítomnost ruské armády. To dokonce potvrdila i ruská média, naposledy deník Kommersant. Existuje tedy ještě někdo, kdo chce s Putinem skutečně ještě jednat o míru?“ podivuje se Kyiv Post a dodává, že je nutné předem analyzovat, kdy a kde přijde další útok separatistů. „Ostatně vůdce samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko včera řekl, že jeho vojáci mají v úmyslu osvobodit i další regiony pod správou Kyjeva. Vojenští experti již jmenovali několik měst, která se mohou stát terčem ruské ofenzivy,“ upozorňuje Kyiv Post.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Je tedy Ukrajina schopna před případným útokem tato města ubránit? Myslíme si, že bohužel není. Ústup z Debalceva ukazuje, že ukrajinské velení není schopno strategického a taktického plánování. Vázne komunikace a chybí kompetence. Nemluvě o nedostatku zbraní a všech dalších položek nutných pro fungování armády. Pokud má být Ukrajina schopna se ubránit agresorovi, tak je třeba to okamžitě změnit,“ vyzývá kyjevský list, podle kterého by měl Západ Ukrajině poskytnout potřebnou pomoc. „V rámci ní by měl být zajištěn vojenský výcvik, radarové systémy a samozřejmě zbraně,“ požaduje deník.

Kyiv Post připouští, že existuje i spousta argumentů, které hovoří proti poskytování takové pomoci. „To je zřejmé. Jsme však toho názoru, že pro Západ bude stále méně nákladné a bolestivé vyzbrojit Ukrajinu a pomoci jí válčit na současném bojišti, než se s Ruskem potýkat na své vlastní půdě. V neposlední řadě bychom se však měli ptát, jestli Ukrajina ví, za co bojuje, a jestli vůbec existuje základní strategie vedení právě probíhající války. Bohužel nevidíme žádné známky toho, že by se někdo na příslušných místech těmito otázkami vážně zabýval. Natož, aby se na ně snažil hledat odpovědi,“ uzavírá skepticky Kyiv Post.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…