Z Debalceva, pro silné žaludky: Peklo již nejspíš skončilo, ale takhle to tam vypadalo v posledních dnech

18.02.2015 12:17

Podle aktuálních informací se zdá, že ukrajinská armáda vzdala boj o strategické klíčové město Debalcevo. Vojáci se dle informací ukrajinské televize i agentury Reuters začali pomalu stahovat. Fotograf Max Avdejev pořídil otřesné fotografie ve dnech, které předcházely vítězství proruských separatistů.

Z Debalceva, pro silné žaludky: Peklo již nejspíš skončilo, ale takhle to tam vypadalo v posledních dnech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Tato škola byla bombardována celkem třikrát

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Za poslední týdny se dostaly bránící ukrajinské síly v Debalcevu do neřešitelné situace. Separatisté město kompletně obklíčili a ukrajinská armáda neměla možnost se z obklíčení jakýmkoli způsobem dostat. Vzhledem k železničnímu uzlu je přitom Debalcevo velmi důležité místo pro vládu v Kyjevě i separatisty z Doněcké a Luhanské lidové republiky. Debalcevo bylo fakticky jediným místem, kde se bojovalo i po podepsání mírových dohod v Minsku minulý týden. Město je mnohatýdenním obléháním zničeno k nepoznání. Většina jeho obyvatel uprchla ještě před neprodyšným uzavřením v pasti pryč, ostatní přežívali po sklepech a dalších provizorních úkrytech.

Separatisté avizovali, že Debalceva se nehodlají vzdát ani po vyhlášení příměří o půlnoci 15. února. Jeden z jejich vůdců Denis Pušilin včera poznamenal, že je morální i vlasteneckou povinností povstalců Debalcevo získat pod svoji kontrolu. Přesné informace z místa obléhání však doposud nebyly známy, protože povstalci bránili v přístupu na místo i pozorovatelům z OBSE. O porážce ukrajinské armády nebylo již dlouho pochyb. Vojenští velitelé z Kyjeva ji však oficiálně přiznali až v posledních hodinách. Postupné stahování armádních sil oznámila již také ukrajinská televize a na Facebooku tuto informaci potvrdil i jeden z vyšších velitelů.

fotografie ze zničeného Debalceva najdete ZDE

Vojákům však v organizovaném ústupu údajně brání separatisté, kteří ostřelují silnice vedoucí ven z města. Samotní představitelé Doněcké a Luhanské lidové republiky nyní dle ruské agentury TASS zvažují možnost poskytnout ustupujícím vojákům koridor k volnému odchodu. Nechali se však slyšet, že zbraně a vojenské systémy budou muset nechat na místě. Agentuře to dnes dopoledne sdělil vůdce Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij. „Jednal jsem o tom s vůdcem Doněcké lidové republiky Zacharčenkem, který se zatím zcela nerozhodl. Myslím však, že se nakonec na této variantě shodneme,“ cituje TASS Plotnického.

Agentura uvádí, že Zacharčenko byl včera zraněn v blízkosti Debalceva do nohy a poté převezen do nemocnice v Luhansku. V současné době se ze zranění zotavuje v Doněcku. Dle informací ministra obrany Doněcké lidové republiky Eduarda Basurina se v Debalcevu nachází asi 5000 ukrajinských vojáků, z nichž někteří byli vzati do zajetí. Pokud bude zbývajícím vojákům umožněno opustit Debalcevo a jejich odchod se obejde bez dalších incidentů, dohoda o příměří reálně vstoupí v platnost. Separatisté již oznámili, že ukrajinská armáda začala z oblasti stahovat těžké zbraně, což bylo rovněž jednou z podmínek minského příměří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…