Přeji vám, abyste si to vyžrali, napsal doktor Macek Rychetskému a spol.

03.07.2013 10:52

Verdikt Ústavního soudu, který zrušil značnou část Hegerovy zdravotnické reformy, zaujal i doktora Miroslava Macka. Vystudovaný zubař a bývalý místopředseda ODS v devadesátých letech zaujal mimo jiné právě jako tvůrce několika koncepcí a reforem českého zdravotnictví. Nyní popřál všem ústavním soudcům, aby si jako pacienti dosyta užili nemocničního socialismu.

Přeji vám, abyste si to vyžrali, napsal doktor Macek Rychetskému a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Doktor Macek prý rozhodně nepovažuje současné pseudoreformní pokusy v oblasti zdravotnictví za správné, spíše naopak. „Velmi mne ale bude zajímat zdůvodnění Ústavního soudu, proč zrušil možnost 'nadstandardů', tedy možnost připlácet si na kvalitnější zdravotní péči,“ poznamenává někdejší místopředseda ODS. Především by jej prý zajímalo, jaký soudci najdou na nadstandardech rozpor s Ústavou, neboť právě kvůli tomu celou část zdravotnické reformy zrušili.

„Pokud by šlo jen o to, že se socialistům, jimiž je dnes ÚS prolezlý, nadstandardy ideově či věcně nelíbí, pak tu máme jasnou třetí (a velice neústavní) komoru Parlamentu,“ dodává k tomu Macek.

Především ale soudcům přeje, aby důsledky svého rozhodnutí zažili na vlastní kůži. „Velmi bych přál Rychetskému a spol., aby s nimi v případě vážné nemoci nebylo zacházeno jako s kulichy a patřičně si vyžrali slasti socialistického zdravotnictví,“ píše Macek.

Možná to prý socialisty překvapí, ale tržní principy platí i ve zdravotnictví. A nyní se podle Macka projeví tak, že legálně nedostupnou kvalitu si lidé budou nakupovat načerno. Rozdíl bude pouze v tom, že peníze nepůjdou do zdravotnictví, ale do soukromé kapsy lékaře.

Celá glosa doktora Macka:

Ne, že bych měl dosavadní pseudoreformní kroky ve zdravotnictví za podstatné a jedině správné, spíše naopak, ale velmi mne bude zajímat zdůvodnění Ústavního soudu, proč zrušil možnost „nadstandardů“, tedy možnost připlácet si na kvalitnější zdravotní péči a hlavně, co na nich bylo neústavní. Neboť pokud by šlo jen o to, že se socialistům, jimiž je dnes ÚS prolezlý, nadstandardy ideově či věcně nelíbí, pak tu máme jasnou třetí (a velice neústavní) komoru Parlamentu.
Velmi bych však přál Rychetskému a spol., aby s nimi v případě vážné nemoci nebylo zacházeno jako s kulichy a patřičně si vyžrali slasti socialistického zdravotnictví!
p.s. Socialisté zřejmě také nevědí, že tržní principy platí i ve zdravotnictví a není-li tedy možno kvalitnější služby zakoupit legálně, zakoupí se načerno, tedy za úplatu. S jediným rozdílem, že tyto peníze nebudou sloužit zdravotnictví jako celku… Uf!
p.p.s. Ale prý Ústavnímu soudu jen vadilo, že nadstandardy určovala vyhláška Ministerstva zdravotnictví a ne zákon - kupodivu kupříkladu u lázeňské péče, kde jde o stejný princip, mu to nevadí…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…