Premiér Sobotka nejen o uprchlících: Jsem jeden z mála předsedů, který prosadil radikální změny

18.04.2016 19:58

Předseda vlády Bohuslav Sobotka poskytl obsáhlý rozhovor Deníku Referendum. V něm zdůraznil, že zastánci uprchlíků dělají velkou chybu, když bagatelizují teroristické hrozby. Současně však varoval před uzavíráním společnosti do sebe. Sami uprchlickou krizi rozhodně nevyřešíme. Stranou pozornosti premiéra nezůstala ani nezbytná proměna samotné sociální demokracie.

Premiér Sobotka nejen o uprchlících: Jsem jeden z mála předsedů, který prosadil radikální změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka konstatoval, že uprchlická krize představuje problém, který nedokážou jednotlivé státy vyřešit samostatně a musejí spolupracovat.  

„Obrovskou migrační krizi, které dnes čelíme na Blízkém východě, v severní Africe, nevyřeší jedna země tím, že se oplotí. Musí to být společná akce a teď jde o to, abychom v Evropě byli schopni se vůbec domluvit. Debata je iracionální, protože strach je velmi často iracionální,“ konstatoval šéf vlády. Je třeba si vyjasnit, co nám reálně hrozí a co nikoliv. Sobotka v této souvislosti konstatuje, že lidé přistupující k uprchlíkům umírněně mnohdy podceňují riziko terorismu.

Strach z teroristického útoku je však podle premiéra reálný. „Jeho jádro je podle mne reálné, je dáno kombinací Islámského státu a vůbec radikálního islámu, což je problém, který tady v takové míře jako dnes v šedesátých, sedmdesátých letech nebyl. K tomu aktuální, od toho odvozený problém teroristických útoků, které tady sice byly, ale ne organizované na radikální náboženské nebo nábožensko-politické bázi. A do toho Evropa, která z velké části zůstala bezradná ve světle silné migrační vlny, která sem směřuje,“ doplnil premiér.

Politické strany musejí na tuto situaci reagovat. Pokud to neudělají, lidé jim přestanou věřit. Už teď se mnoha lidem zdá, že klasické politické strany jsou tu spíše pro stát než pro občany, a to je špatně. Pokud chtějí sociálnědemokratické strany zůstat na politické scéně a dál hrát důležitou roli, dál pomáhat lidem v sociální oblasti, budou se muset z pozice státostran opět změnit v hnutí.

Prosadil jsem důležité změny, zdůrazňuje Sobotka

Sobotka v rozhovoru konstatoval, že v tomto směru již učinil nějaké kroky v ČSSD. „Primárky byly kompromisem toho, co bylo možné prosadit, protože napřed bylo třeba vyhrát vnitrostranické referendum. Panovala velká skepse, nakonec se ale podařilo schválit všechny tři otázky. Pak bylo potřeba změnit stanovy na sjezdu, což byl ještě horší úkol, protože tam potřebujete dvě třetiny delegátů ze všech pro změnu stanov. V minulých letech se téměř nikdy nepodařilo stanovy změnit, jsem jeden z mála předsedů, který to opakovaně dokázal a radikálním způsobem,“ zdůraznil premiér.

Sociální demokraté musejí lidi ubezpečit, že uprchlická krize neoslabí roli sociálního státu, na který se mohou občané spolehnout v nouzi. ČSSD usiluje o zvyšování minimální mzdy i o zvyšování penzí. Po mnoha letech se sociálním demokratům podařilo zařídit i zvýšení příspěvků pro hendikepované spoluobčany. Posteskl si jen, že Andrej Babiš (ANO) odmítl změnit standardní legislativní mechanismy pro vyšší růst penzí. Proto bylo přijato pouze rozhodnutí o jednorázovém navýšení důchodů v únoru tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…