Premiérův sobotní plán: dokončení dálnice D8

13.06.2015 6:33

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštíví dnes rozestavěnou dálnici D8 u Litochovic na Litoměřicku, kde se před dvěma lety sesunula velká část svahu.

Premiérův sobotní plán: dokončení dálnice D8
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Společně s ministrem dopravy Danem Ťokem a ředitelem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Janem Kroupou budou v místě sesuvu jednat o sanaci svahu a dodržení termínu dokončení dálnice, řekl ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer. 

Zatím poslední oficiální termín dokončení úseku D8 přes České středohoří je konec roku 2016. 

"Rychlou dostavbu dálnice D8 považuji za jeden z důležitých vládních úkolů v oblasti dopravy, po nástupu naší vlády jsme proto rozhodli o obnovení sanačních prací a urychleném odstranění sesuvu. Zítra se chci ze své pracovní návštěvy Saska na D8 zastavit," uvedl v prohlášení Sobotka. Za Ústecký kraj se podle mluvčí Lucie Dosedělové jednání zúčastní radní pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM). 

Hlína a kamení zavalily dálnici u Litochovic na Litoměřicku předloni v červnu. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů. Dělníci v první fázi odtěžili desítky tisíc tun zeminy. Práce pokračují i na místech mimo sesuv, zajistit mají odvodnění svahu. ŘSD předpokládá, že druhá fáze sanace by měla skončit v polovině příštího roku. 

Kromě rozestavěné dálnice zavalil utržený svah zhruba dvousetmetrový úsek železniční trati mezi Úpořinami a Chotiměří. Trať se po dohodě Ústeckého kraje a ministerstva dopravy už obnovovat nebude. 

Na nevhodně vybranou trasu dálnice dlouhodobě upozorňovali ekologové ze sdružení Děti Země. Podle nich už v roce 2005, kdy se o budoucí dálnici jednalo, varovali geologové na riziko půdních sesuvů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…