Premiér v Mostě: O prolomení limitů těžby hnědého uhlí se rozhodne do jednoho roka

19.05.2014 22:30

Do roka a do dne. Tak se možná rozhodne o palčivé otázce severních Čech, kde se leta odkládá verdikt v otázce prolomení těžebních limitů, které dnes chrání obce Horní Jiřetín a Černice před pokračováním těžby na jejich území. V Mostě se takto vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér v Mostě: O prolomení limitů těžby hnědého uhlí se rozhodne do jednoho roka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka se koncem týdne účastnil jednání Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje (HSR-ÚK). Na hipodromu v Mostě, který vznikl v místě Velebudické v bývalém Severočeském hnědouhelném revíru, informoval, že zájmem vlády je vést k problematickému tématu intenzivní dialog se sociálními partnery, včetně místní hospodářské rady. Ta podporuje prolomení limitů těžby a přestěhování obyvatel Horního Jiřetína. „Prolomení limitů v kontextu surovinové a energetické politiky chce vláda rozhodnout do jednoho roku,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Zástupci tripartity, které předsedá europoslanec Richard Falbr, informovali premiéra o čerpání prostředků k řešení ekologických škod a dlouhodobém hledání systémového řešení pro získání dalších finančních prostředků pro region. Premiér navrhl hledat finanční zdroje například právě ve výběru úhrad těžebních společností za těžbu uhlí.

Europoslanec brojí za peníze pro obce

„Krajská tripartita zásadně nesouhlasí s návrhem ministra financí ohledně přerozdělení vybraných prostředků. Tento návrh obrací poměr příjmů mezi státem a obcemi z původních 25:75 ve prospěch obcí dotčených těžbou na poměr 75:25 ve prospěch státu,“ řekl Richard Falbr, který trvá na tom, aby obce a kraje zasažené těžbou dostaly adekvátní díl na svůj další rozvoj. „Musí se hospodařit tak, aby Ústecký kraj nebyl nadále hospodářsky a sociálně postiženým regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. A to už jen proto, že Ústecký kraj do státní pokladny hodně přispívá, díky svému průmyslovému zaměření. Měl by z toho profitovat, nikoliv na to jen doplácet,“ zdůrazňuje europoslanec z Mostecka.

V Mostě se kromě toho na sklonku týdne otevřela kancelář vládního zmocněnce pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiřího Cieńciały. Tu zájemci naleznou v budově Výzkumného ústavu hnědého uhlí v Mostě, stejně jako místní hospodářskou a sociální radu Mostecka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…