Premiérka stávkuje. Aby se vidělo, jak jsou ženy užitečné

24.10.2023 14:35

Ženy na Islandu dnes budou stávkovat ve jménu rovnosti žen a mužů. Ke stávce se připojí i premiérka Katrín Jakobsdóttirová. Ženy a nebinární osoby byly vyzvány, aby v úterý odmítly placenou i neplacenou práci včetně domácích prací.

Premiérka stávkuje. Aby se vidělo, jak jsou ženy užitečné
Foto: pixabay.com
Popisek: Vlajka Islandu

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17089 lidí
Stávka je známá jako „Den volna pro ženy“. První se konala 24. října 1975. Stávka má za účel zvýšit povědomí o „systémové“ mzdové diskriminaci a genderovému násilí, kterému islandské ženy čelí.

 „Dne 24. října jsou všechny ženy na Islandu, včetně přistěhovalkyň, vyzývány k přerušení placené i neplacené práce. Po celý den budou ženy – i nebinární osoby – stávkovat, aby demonstrovaly důležitost svého přínosu pro společnost,“ uvedli organizátoři.

Podle deníku The Guardian je Island považován za globálního lídra v oblasti rovnosti mužů a žen. Na Světovém ekonomickém fóru se již po 14. umístil na první příčce v žebříčku rozdílů mezi ženami a muži.

Jedna z organizátorek Island za „ráj rovnosti“ nicméně nepovažuje. „Mluví o nás, mluví se o Islandu, jako by to byl ráj rovnosti. Ráj rovnosti by však neměl mít 21% mzdový rozdíl a 40 % žen, které během svého života zažijí genderově podmíněné nebo sexuální násilí,“ řekla Freyja Steingrímsdóttirová.

Stávky se zúčastní také islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová. „Dnes nebudu pracovat, vzhledem k tomu, že očekávám, že všechny ženy (v kabinetu) udělají to samé,“ řekla premiérka před zahájením protestu v solidaritě se ženami Islandu. „Jak víte, ještě jsme nedosáhli našich cílů plné rovnosti žen a mužů a stále řešíme rozdíly v odměňování, což je v roce 2023 nepřijatelné. Stále bojujeme s genderově podmíněným násilím, které je pro mou vládu pritoritou,“ uvedla Jakobsdóttirová.

Organizátoři stávky jsou za podporu premiérky vděční. „Je skvělé, že naše premiérka stávkuje. Ukazuje to, jak je to důležité. Podporuje všechny. I když je v privilegované pozici, bojuje za rovnoprávnost všech žen na Islandu,“ řekla organizátorka Finnborg Salomeová pro server Euronews.

Dne 24. října 1975 přibližně 90 % ženské pracovní síly na Islandu vstoupilo do stávky ve snaze zdůraznit význam žen pro ekonomiku. Tato stávka pak přiměla zemský parlament přijmout zákon o rovném odměňování. Podle bývalé islandské prezidentky Vigdís Finnbogadóttirová byla tato stávka „prvním krokem k emancipaci žen na Islandu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…