Přestaňte sekat končetiny dětem, vyzvala OSN Saúdskou Arábii. Dostala výklad, proč je to podle šaríe zcela v pořádku

08.10.2016 20:42

Organizace spojených národů vyzvala Saúdskou Arábii, aby upustila od praxe uplatňování krutých trestů vůči dětem, jako sekání končetin, kamenování a tak podobně. Informuje o tom agentura Reuters.

Přestaňte sekat končetiny dětem, vyzvala OSN Saúdskou Arábii. Dostala výklad, proč je to podle šaríe zcela v pořádku
Foto: OSN
Popisek: OSN

„Výbor OSN pro práva dětí vyzval Saúdskou Arábii, aby upustila od výrazné diskriminace dívek a zrušila zákony jako je kamenování dětí, amputace končetin, bičování a dětský trest smrti,“ píše agentura. Děti jsou v Saúdské Arábii stíhány stejně jako dospělí a OSN důrazně doporučuje, aby od této praxe bylo upuštěno. Saudská Arábie postupuje tvrdě proti dívkám už ve věku devět až deset let.

Trest smrti je na dětských zločincích mladších osmnácti let využit v jen v několika málo zemích světa: v Číně, v Saúdské Arábii či v Pákistánu.

Celou zprávu naleznete zde

Saúdská Arábie byla odsouzena také za vzdušné údery v Jemenu, kde velmi trpí civilní obyvatelstvo a úderů nejsou ušetřeny ani nemocnice. Během těchto útoků byly zabity a zmrzačeny stovky dětí.

Agentura Reuters k tomu dodává, že již během pátku chtěla získat vyjádření některého z představitelů Saúdské Arábie, ale nedařilo se to.  Vláda v Rijádu se přitom už před dvaceti lety zavázala, že bude dbát práv dětí. Bandar bin Mohammed Al-Aiban, jenž obhajoval pozici Saúdské Arábie proti výboru konstatoval, že islámské právo šaría stojí nad všemi ostatními právy, včetně úmluv OSN. Obratem však dodal, že vláda v Rijádu má politickou vůli k ochraně práv dětí.

V tuto chvíli jsou podle dostupných informací v celách smrti čtyři lidé mladší osmnácti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…