Převratný návrh: Ministerstva bude řídit mocný úředník, se kterým ministr nehne

12.06.2013 7:41

Zákon o státních úřednících dosadí na ministerstva „sira Humphreyho“. Píší o tom Novinky.cz. Vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM se totiž shodla, že za běžný chod resortu a za úředníky, kteří v něm pracují, bude odpovídat státní tajemník. A zbavit se ho nebude snadné.

Převratný návrh: Ministerstva bude řídit mocný úředník, se kterým ministr nehne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na středečním jednání vlády byli přítomni kromě Karla Schwarzenberga a Kamila Jankovského všichni ministři

„Čelit svému siru Humphreymu jako v seriálu Jistě, pane ministře bude prý možná od roku 2014 každý ministr,“ tak otevírají svůj článek Novinky.cz. Zmíněná úprava je průlomem, dosud totiž na ní v koalici nebyla politická shoda.

Koalice si od toho slibuje depolitizaci státní správy. Česko je také dlouhodobě kritizováno Evropskou komisí za neexistenci zákona o státních úřednících. EK jeho existencí dokonce podmiňuje čerpání dotací z EU. Vláda by prý návrh zákona chtěla dostat do sněmovny ještě v červnu. Avšak značné výhrady má proti němu opoziční ČSSD, bez jejíž podpory bude prosazení novely obtížné.

Změna nás posune k západní Evropě

Státní tajemník bude jmenován vždy na pět let – jeho působení ve funkci tedy bude přesahovat běžné čtyřleté sněmovní volební období. V resortu bude mít na starost personální otázky, takže nový ministr prý již nebude moci měnit úřednický aparát, jak se mu zlíbí.

Podle ministra bez portfeje a šéfa Legislativní rady vlády Petra Mlsny by změna posunula Česko k západoevropské praxi. „Nejde o zvyšování benefitů, ale o to, že by státní správa měla být stabilní bez ohledu na změnu politické reprezentace. A k tomu funkce státního tajemníka bezpochyby přispěje,“ řekl Právu.

Odvolat nejvyššího úředníka v resortu bude možné jen pro závažné chyby či kvůli opakovanému negativnímu hodnocení. A podle Novinek.cz bude k jeho jmenování i odvolání třeba podpisu premiéra.

ČSSD je proti vládnímu návrhu

„Zákon dále počítá se zavedením nových kritérií pro výkon funkce například ředitele odboru nebo vrchního ředitele, co se týče profesních zkušeností. Zavádí také vnitřní a vnější výběrová řízení na úřednická místa. Nebude také možné pracovat za smluvní plat, ale mzda se bude odvíjet od tabulek,“ doplnil Mlsna.

„Zákon, který vláda předkládá, je neopravitelný. Nezajišťuje oddělení politické a úřednické úrovně, nezavádí služební hodnocení úředníků, nezavádí soudní přezkum, kdy dochází ke střetům mezi nadřízenými a podřízenými, nezavádí vyšší odpovědnost úředníků za škodu ani průhledná výběrová řízení,“ řekl Právu Tejc. Novinky.cz dále uvádějí, že podle šéfa klubu ČSSD Jeronýma Tejce strana ve sněmovně návrh nepodpoří a je připravena ho vetovat i v Senátu.

„A co se týče zavedení státních tajemníků, tak to zavání snahou na jedné straně ustoupit kritice a na druhé straně zabetonovat na ministerstvech úředníky, kteří tam jsou dnes a jsou do značné míry politicky dosazení a ještě nekompetentní,“ uzavřel Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…