Prezident Zeman odvolil. Pak prozradil, jak vstoupí do vyjednávání

25.10.2013 17:11

Prezident Miloš Zeman právě odvolil v pražských Lužinách. Učinil tak spolu s první dámou Ivanou Zemanovou. Doufá v to, že bude vysoká volební účast. Ve vyjádření pro Českou televizi zdůraznil, že bude respektovat vítěze voleb.

Prezident Zeman odvolil. Pak prozradil, jak vstoupí do vyjednávání
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Po sedmnácté hodině odvolil prezident Miloš Zeman, který do volební místnosti na pražských Lužinách zamířil přímo z návštěvy Ústeckého kraje. Šel tak příkladem voličům, které při svých cestách opakovaně vyzýval k účasti ve volbách. Lidi, kteří volit nejdou, označil za „svým způsobem zbabělce“. Před kamerami České televize Zeman prohlásil: „Dámy a pánové, volby jsou tajné, proto vám neprozradím, koho jsem volil." Od těchto voleb pak očekává vyšší volební účast, a ředitel základní školy, kde prezident volil, jej prý ujistil, že zatím je účast slušná.

Veškeré kroky ke jmenování vlády chce Zeman konat až po ustavující schůzi sněmovny. "Vláda musí po svém jmenování do třiceti dnů požádat o důvěru, a pokud by v té době neměla sněmovna zvolené orgány, tak by o ni požádat nemohla," vysvětlil. Její první zasedání však prezident hodlá svolat až 26. listopadu, takže si na ustavení vlády zřejmě počkáme poměrně dlouhou dobu. Ohledně vlastní intervence do procesu povolebního vyjednávání uvedl, že nejprve by se měly pokusit dohodnout sněmovní strany. "Ale pokud by se ta dohoda nedařila, tak jsem samozřejmě připraven předsedovi vlády pomoci," ujistil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…