Prezident opět hledá viníky tam, kde nejsou, tvrdí aktér „Sarajeva“ Ruml

10.01.2013 13:01

Prezident Václav Klaus přirovnal kritiku amnestie k „sarajevskému atentátu“ v roce 1997. Tehdejší místopředseda ODS a hlavní Klausův oponent Jan Ruml uvedl, že prezident znovu hledá viníky tam, kde nejsou. Řekl to v rozhovoru pro server lidovky.cz.

Prezident opět hledá viníky tam, kde nejsou, tvrdí aktér „Sarajeva“ Ruml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Ruml míní, že Klausův příměr je naprosto nepatřičný. „My jsme tehdy poukázali na jeho odpovědnost za nekalé financování ODS,“ vysvětlil. Klaus se prý za patnáct let vůbec nepoučil a používá stále stejný ikonografický slovník.

Klaus si neuváženým krokem pokazil konec kariéry a teď ho to mrzí

Podle Rumla není kritika amnestie mediální manipulací. „Lidé jsou naštvaní, protože amnestie omilostnila celou řadu těch, proti nimž bylo stále vedeno trestní stíhání a mohli se ocitnout před soudem. Nechápu to jako hysterii,“ prohlásil v rozhovoru pro lidovky.cz.

Klaus se prý vždycky snažil, aby byl vnímán jako konzistentní člověk a dobrý prezident. Neuváženým krokem si teď pokazil konec kariéry, což ho podle Rumla velmi mrzí, a tak hledá viníky tam, kde nejsou.

Ohánět se osmi lety vyšetřování závažné hospodářské činnosti je liché

Ruml není odpůrcem amnestií. Připomíná ale, že by se měla týkat pouze odsouzených lidí. Ta současná zasahuje do případů, které ještě nebyly před soudem. „Ohánět se osmi lety vyšetřování závažné hospodářské trestné činnosti je liché. Kdyby pustili lidi s lehčími tresty, nikdo by proti tomu nic neměl,“ namítl bývalý místopředseda ODS a senátor.

V rozhovoru Ruml poukázal na to, že amnestii připravili lidé s nečistými úmysly. A Václav Klaus byl jimi podveden. Jinak by prý za plného vědomí spornou pasáž v amnestii nenechal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…