Prezident provedl osvětovou činnost, hájí komentátor Zemana. Kdyby žil Kryl...

07.11.2014 18:20

Vladimír Meier se v komentáři uveřejněném na webu Česká pozice rozepsal o nedělních Hovorech z Lán prezidenta Miloše Zemana. Na portále, který patří ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) autor prezidenta hájil mimo jiné i poukazem na to, že čeština nemá uchu lahodící slovo pro český klín. Pozastavil se také nad tím, jak velkou bouři prezidentova slova vyvolala. A rýpnul si do novinářů.

Prezident provedl osvětovou činnost, hájí komentátor Zemana. Kdyby žil Kryl...
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

„Nejsem si jistý, jestli by novináři tento název bez okolků používali, kdyby jim bylo pokaždé jasné, co vlastně říkají. Prezident tedy vlastně provedl osvětovou činnost, poučil národ o tom, co znamená v angličtině slovo pussy, které tak často slyšeli, ale které jim zatím nikdo nepřeložil. Namítnete, že mohl použít jako překlad výraz vagina, ale to také není vhodné, protože to je slovo spisovné, nehledě na to, že jak říkával náš starý latinář, je blbé překládat cizí slovo jiným cizím slovem. Slovo slangové je třeba přeložit slovem slangovým, a z takových bohužel v češtině není na výběr,“ podotýká autor.

Čeština totiž nemá žádné libozvučné slovo pro český klín. Stejmě tak neumí nádhernými slovy popsat splynutí muže a ženy. Prezident tedy vlastně svým projevem vyzval mravokárce, aby se místo kritiky věnovali zvelebování jazyka českého.

Kam se hrabe Rudé právo

Následně si Meier všímá toho, jak ostrá kampaň se proti prezidentovi rozpoutala v médiích. Za podobnou kampaň by se prý nemuselo stydět ani Rudé právo za minulého režimu, když pořádalo tažení proti skupině Plastic People of The Universe. Proti prezidentovi se podepisují petice a prostor dostává každý, kdo si do něj chce kopnout.

„Tenhle prezident se prostě neumí chovat, do všeho mluví, ničemu nerozumí, dělá si, co chce a vůbec, je to ochlasta. Je to zkrátka typický Čech, proto se ho také musíme zbavit, protože prezidentem může být jen někdo, kdo nám nenastavuje zrcadlo a kdo do ničeho nemluví, jen klade věnce a pořádá rauty,“ shrnuje mediální pohled na prezidenta autor. Reakce byla podle jeho názoru natolik ostrá, že už si žádný politik nedovolí použít sprosté slovo do médií. A kdyby žil dnes písničkář Karel Kryl, na jehož písničku prezident Zeman v Hovorech z Lán vzpomínal, prý by napsal píseň o médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…