Prezidentský poradce Žák jel načerno a mával neplatným průkazem kontrolora. Není to první úlet, Zeman prý bude chtít vysvětlení

29.11.2014 9:37

Exministr dopravy úřednické vlády a nyní jeden z poradců Miloše Zemana byl chycen pří jízdě načerno. V Pendolinu za jízdu mezi Ostravou a Prahou tak Zdeněk Žák ušetřil 811 korun. Dnes o případu píše Blesk i Lidové noviny a poukazují na to, že se prokazoval neplatným průkazem kontrolora Ministerstva dopravy, a mají za to, že jej takto nevyužil poprvé. Žák se dnes bude obhajovat před prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Prezidentský poradce Žák jel načerno a mával neplatným průkazem kontrolora. Není to první úlet, Zeman prý bude chtít vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

Vyvstává otázka, kde všude mohl exministr až do svého odhalení průkaz využívat. Doklad byl platný v letech 2003 – 2006, kdy pracoval jako generální inspektor Drážní inspekce. LN připomínají, že od té doby uplynulo mnoho času.

Onen průkaz podle zjištění Lidovek.cz opravňuje držitele bezplatně cestovat nejen vlaky Českých drah, ale také používat Leo Expres či RegioJet. „Pokud je vykonáván státní dozor ve věcech drah, jakýkoli dopravce musí umožnit inspektorovi bezplatnou jízdu v rámci své provozované dopravy,“ potvrdil mluvčí ministerstva Martin Novák. Ale exministr se na stejný průkaz mohl vozit i lanovkou či metrem nebo tramvají.

Blesk nesmlčel, že Žák dovede využívat různé cestičky. Například si na začátku listopadu zaletěl vládním speciálem na státní útraty do Oxfordu na slavnostní akci k 25. výročí pádu komunismu. Jak hojně využíval neplatný průkaz Drážní inspekce, nevíme. Vše bude muset vysvětlit prezidentovi republiky Miloši Zemanovi.

Bojí se, že se vrátím...

Přestože dráhy Blesku incident potvrdily, i když nezveřejnily jméno černého pasažéra, Zdeněk Žák tvrdí, že je vše smyšlené. „Měl jsem platnou jízdenku, jde o pomluvy,“ uvedl.

„Na Ministerstvu dopravy se rozšířila fáma, že se opět překvapivě vracím. A toto je preventivní úder těch, co se bojí, že by se se mnou na ministerstvo vrátila razance v boji za zájmy řidičů, občanů a národních zájmů. Jde bezpochyby o další nechutnou vykonstruovanou kampaň lidí, kteří se obávají mého návratu,“ přešel do protiútoku Žák.

Hrad však chce po Žákovi vysvětlení

Exministr Žák je totiž členem prezidentova poradního týmu a ten se dnes schází v Lánech. Hned po návratu ze Střední Asie se prý Miloš Zeman o případ zajímal. Mluvčí Hradu potvrdil, že prezident se seznámí jak s verzí tisku, tak s vysvětlením Žáka. „Pan prezident se nejprve s věcí seznámí,“ mírnil novináře Jiří Ovčáček. Teprve pak prý může zhodnotit míru provinění. LN doplňují, že na dnešní schůzku s prezidentem do Lán přijedou rovněž bývalý ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) a Dan Ťok, který by měl být jmenován ministrem ve čtvrtek. Probírat budou situaci v dopravě.

To údajně není jediný přešlap

Nejčtenější bulvární deník Blesk pro své čtenáře také rekapituluje další známé přešlapy Zdeňka Žáka. Mezi jinými třeba využívání jízdy limuzínou s řidičem poté, co skončil ve funkci ministra. Měl právo ji využívat ještě tři měsíce a tuto možnost bezezbytku vyčerpal. Ujel údajně neuvěřitelných 25 tisíc kilometrů a stát to přišlo na 125 tisíc korun. Dokonce mu prý museli vyměnit řidiče, ten první padl vyčerpáním. „Velice intenzivně jsem komunikoval s odborníky,“ řekl k tomu Žák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…