Primátor Fink: Nečasova vláda zčásti ztratila mandát už po krajských volbách

14.08.2013 16:24

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (BPP) působí v komunální politice již dlouho a má ambice příští rok mandát obhájit. Jak se ale podle něj komunální politika proměnila a jak nahlíží na vývoj vládní krize? Působí také jako ambulantní specialista a našim stránkám se tak svěřil i se svým názorem na nadstandardy ve zdravotnictví. Řeč byla i o problémech města a investicích, které magistrát v nejbližší době plánuje.

Primátor Fink: Nečasova vláda zčásti ztratila mandát už po krajských volbách
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Pane primátore, v komunální politice se pohybujete již dlouho. Jak se podle vás za tu dobu proměnila? Co vy osobně nejvíce postrádáte?

Myslím, že v posledních letech je patrný posun směrem k její otevřenosti. Mluvím ale z pohledu většího města. V malých obcích to myslím funguje od počátku nebo rozhodně déle. Máme „rozklikávací rozpočty“, uživatelsky příjemné vyvěšení veřejných zakázek, v mnoha městech skončily staré party provázané na místní nebo jiné podnikatele. Mám pocit, jako by se politika ozdravovala pomalu zdola. Co také jiného, když shora to nejde.

Primátorem města jste ale teprve od roku 2010. Podařilo se vám naplnit vaše priority a co je nyní vaší prioritou do konce volebního období? Budete se také snažit obhájit mandát primátora města i podruhé?

Mojí prioritou je chovat se slušně, odpovědně a poctivě. To se nemění. Něco se povedlo, něco ještě dotáhneme, nakonec voliči to zhodnotí příští rok. Ano, budu usilovat o opětovné zvolení.

Komunální volby se měly konat ve stejném roce jako parlamentní, nyní to ale vypadá, že volby do dolní komory budou již na podzim. Vítáte vy osobně toto řešení vládní krize a především, jaký očekáváte výsledek voleb?

Myslím, že nové volby jsou tím nejpoctivějším řešením. Bývalá vláda dle mne tak trochu ztratila mandát už po loňských krajských volbách. Nemuselo se čekat, až to praskne s tím nešťastným nebo možná už šťastným panem Nečasem.

Jste také ambulantním specialistou. Jak se stavíte k otázce nadstandardů? Ústavní soud je sice nedávno ve zdravotnictví zrušil, na druhou stranu ale připustil, že je možné vytvořit standardní a nadstandardní péči. Problém je v tom, jak to zákonodárci činili. Souhlasíte?

Naše zdravotnictví je podle mne na velmi dobré úrovni v mnoha směrech. Pracují v něm statisíce obětavých lidí. Mnohde ale vázne lepší komunikace s pacienty. Systém, který je financovaný zdravotním pojištěním, by měl zajistit kvalitní lege artis úroveň péče pro všechny obyvatele. Pokud budou existovat mnohdy domněle lepší postupy léčby a lepší materiály a léky, než ty hrazené zdravotním pojištěním, budou existovat v nějaké podobě i nadstandardy. Je proto, podle mého názoru, je lepší legalizovat.

Opravené koupaliště Flošna, které v roce 2010 otevřelo své brány, láká rok od roku více návštěvníků (loni dokonce skoro 100 tisíc). Letos, poprvé, mohou návštěvníci využít i možnosti nočního koupání. Koupaliště, o kterém se dlouhou dobu mluvilo, stálo 350 milionů. Z čeho byl celý projekt financován a jaké další investiční akce město v nejbližších letech čekají?

Koupaliště bylo financováno z úvěru, který je splácen. Myslím, že je ozdobou našeho města. V současné době vysokým nákladem, a částečně dotačně, opravujeme mnoho budov základních škol. Rozběhla se regenerace jedné z největších prostor v intravilánu českých měst - Benešovy třídy, dokončuje se regenerace ulic Dukelské, S. K. Neumanna a nám. 28. října.

Co naopak lidem ve městě nyní nejvíce chybí?

Vnější silniční okruh, tzv. severní tangenta a jižní spojka s návazností na dokončení dálnice a dostavba R35 z Opatovic na Holice. Do jejich dokončení bude město trpět průjezdy veškeré kamionové dopravy.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Jak jste uvedl pro naše stránky začátkem roku, nezaměstnanosti se v Hradci Králové blýská na lepší časy. Potvrdila se vaše slova a můžete být nyní konkrétnější? Jaká nová pracovní místa a v jakých odvětvích by mohla vzniknout?

V jednání je několik stovek zejména úřednických míst střední úrovně, chceme také podpořit technickou výuku v základních školách. Zde nám trochu podtrhnul nohy kraj, který sloučil učiliště s hradeckou strojní průmyslovkou.

Problémem Hradce Králové je i tranzitní doprava. Domníváte se, že se podaří v tomto směru v nejbližší době něco změnit? A jak byste hodnotil spolupráci nejen s krajem, ale i ministerstvem?

S krajem spolupracujeme dobře, na ministerstvu nás chápou, jen peníze oběma chybí. Říkáte Ministerstvo dopravy? Byl jsem tam několikrát a pokaždé jednal s někým jiným. Jděte se podívat na chodbu před kancelář ministra, kolik je tam vyfocených chlapíků za poslední 3 roky...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…