Hradecký primátor, lékař: Ratha znám dlouho, nevěřil jsem mu nikdy

14.06.2012 6:12

ROZHOVOR Korupce je velký problém naší země, do politiky mají lidé chodit s myšlenkou služby a ne kariery a obohacením, říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Fink, lékař a primátor východočeské metropole.

Hradecký primátor, lékař: Ratha znám dlouho, nevěřil jsem mu nikdy
Foto: oficiální stránky města
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Pane primátore, jak se díváte na zatčení Ratha a jak vnímáte jeho vystoupení v Poslanecké sněmovně? David Rath ve svém projevu mluvil o Kubiceho chobotnici, v jejíž pasti skončil, peníze měli být totiž podle jeho slov na kampaň, což ale samozřejmě ČSSD odmítá. Jak se na to díváte Vy?

Doktora Ratha znám dlouho, ještě z doby, kdy začínal v lékařské komoře. Nevěřil jsem mu nikdy.

Pro mnohé je Rath jen špička ledovce a domnívají se, že korupce je v politice prorostlá mnohem více, což mimochodem dokládá i song, kde David Koller a Barbora Polákova nazývají strany mafií (ZDE). Jak byste song a boj s korupcí u nás hodnotil? Domníváte se, že začnou na povrch vycházet i další korupční aféry? A jak byste hodnotil kauzu Otta Chaloupky, který byl svým asistentem obviněn z trestné činnosti?

Písničku neznám. Korupce je velký problém naší země, do politiky mají lidé chodit s myšlenkou služby a ne kariery a obohacení. Pana Chaloupku, asi to bude poslanec dolní komory, neznám, nevím, o co jde.

David Rath byl mimo jiné zatčen za předražené zakázky, které byly financované z fondů EU. Nyní přijeli do Česka auditoři Evropské komise, kteří se budou zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů.  A objevují se též informace o manipulování s audity čerpání peněz z evropských fondů. Co na tento chaos říkáte? A jaká je Vaše úspěšnost v čerpání dotací?

V této oblasti nemám osobní zkušenost s manipulací. Hradec Králové využívá evropských dotací z většiny pro město možných zdrojů. Největší přísun finančních prostředků čerpá z Evropského fondu pro regionální rozvoj, resp. Integrovaného operačního programu a z Regionálního operačního programu Severovýchod v rámci Integrovaného plánu rozvoje města. Zde má město v programovacím období 2007 – 2013 alokovanou částku cca 500 milionů korun, kterou by se mělo do konce roku 2015 podařit zcela vyčerpat. Např. jen v loňském roce město vyčerpalo necelých 103 mil. Kč, v roce letošním se předpokládá s čerpáním 176 milionů korun.

Jaký je Váš názor na novelu zákona o rozpočtovém určení daní? Jakou konečnou verzi byste preferoval Vy osobně?

Statutární město Hradec Králové předpokládá, že novela zákona o rozpočtovém určení daní nepřinese pro rok 2013 zvýšené příjmy ze sdílených daní. Zároveň predikuje snížené dotace ze státního rozpočtu nejméně o cca 13 mil. Kč. Osobně bych preferoval započtení více kritérií, než je rozloha a počet obyvatel obce. Není dle mne správné, když Plzeň se 164 tisíc obyvatel má RUD skoro 3 miliardy korun a Hradec Králové s 94 tisíc obyvatel pouze 900 milionů korun. Ale ani nově není správné, že naše město bude mít na hlavu stejně jako obec s 500 obyvateli, která nezajišťuje žádné další služby.

V dubnu podal magistrát Hradce Králové žalobu proti únorové pokutě ve výši 200 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle ÚHOS radnice porušila soutěžní právo tím, že uzavřela smlouvu o spolupráci na výstavbu mateřské školy s firmou Fato, a to bez výběrového řízení. Podle Radnice však uzavřením smlouvy o spolupráci s firmou Fato nebyly naplněny znaky veřejné zakázky. Jak se případ se případ vyvíjí?

Město podalo v dubnu letošního roku správní žalobu proti rozhodnutí předsedy ÚOHS ze dne 3. 2. 2012.

Dostavba dálnice D11 do Hradce Králové snad po letech vleklých sporů konečně spěje do závěrečné fáze a v  březnu příštího roku by měli začít na stavbě této klíčové komunikace pracovat dělníci. Kraj bude ale nadále usilovat o to, aby stavba této komunikace pokračovala dále na Jaroměř a k polským hranicím. Jakou šanci dostavbě dáváte, a kdy by podle Vás mohla být realizována?

Stavba do HK má být realizována do konce roku 2014 a další fáze první dva úseky směrem na Jaroměř v následujícím roce. ŘSD dále vykupuje a stát počítá se stavbou do Jaroměře. Další fáze v podobě rychlostní komunikace směrem na polské hranice je asi hodně vzdálená.….

Senátoři ODS a ČSSD už připravili zákon o zákazu těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení. Předpokládám, že i Vy to považujete za úspěch. Pozoruhodné však je, že zákon byl nejen předložen, ale přijat bez ohledu na politickou příslušnost. Nedomníváte se, že by se v tomto ohledu měla naše politická kultura změnit i do budoucna? Jak vnímáte problémy ohledně schvalování zákonů, pokud nejsou předkládány vlastní stranou?

Deklarovaný způsob těžby, který měl být použit v našem kraji, by negativně ohrozil zdroje pitné vody pro Hradec Králové a celou návaznou vodárenskou infrastrukturu. Počty mandátů stranám rozdávají voliči u voleb, rozhodnutí o jednotném či nejednotném hlasování leží na samotných poslancích/zastupitelích.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…