Primátor Hudeček chce změnit zákoník práce. Nefunguje prý v krizových situacích

28.02.2014 18:35

Praha je připravená na výpadek elektrického proudu. Prokázalo to cvičení Blackout 2014. Akci ovšem zkomplikovalo nařízení v zákoníku práce. Podle pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) brání efektivně nasazovat pomocné síly během krizových situací. Napsal to server Akutálně.cz.

Primátor Hudeček chce změnit zákoník práce. Nefunguje prý v krizových situacích
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

Současná podoba zákoníku práce nařizuje, aby zejména městští policisté měli po dvanáctihodinové službě osmihodinovou přestávku. „Za normálních okolností je to v pořádku, ale krizové situace mohou trvat mnohem déle,“ prohlásil Hudeček.

Kvůli povinným přestávkám klesá postupem času počet lidí, které je možné nasadit

Podle primátora je důležité kvůli ochraně lidského zdraví, majetku a větší bezpečnosti mít k dispozici co nejvíce strážníků. Nyní to ale není možné. „Kvůli povinným přestávkám nám s postupem času rychle klesá počet lidí, které můžeme v ulicích nasadit," uvedl Hudeček a prohlásil, že hodlá navrhnout změnu pracovního zákoníku.

V ní by se počítalo s mimořádnými situacemi, během nichž by bylo možné, aby městští policisté pracovali déle, než je dovoleno.

Změna přinese prospěch i dalším městům a obcím

„Domnívám se, že změna přinese prospěch městům a obcím v celé České republice. Jsem si vědom toho, že je potřeba toto znovu prodiskutovat se všemi, kteří se zabývají zákoníkem práce a odpovídají za jeho obsah," dodal Hudeček.

Výsledky akce Blackout 2014 zveřejní magistrát Prahy nejpozději za měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…