Případ bývalého šéfa liberecké policie začal řešit Nejvyšší soud

14.10.2013 11:43

Případem bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka se začal zabývat Nejvyšší soud. Minulý týden obdržel jeho dovolání proti podmíněnému trestu za zneužití pravomoci úřední osoby. ČTK to potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. Dvořák obvinění od začátku označuje za komplot a poukazuje na procesní chyby a manipulace se spisem.

Případ bývalého šéfa liberecké policie začal řešit Nejvyšší soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Dovolání směřuje proti pravomocnému verdiktu libereckého krajského soudu z letošního ledna. Odvolací senát tehdy zmírnil čtyřletý nepodmíněný trest na osmnáctiměsíční vězení s podmíněným odkladem na tři roky, dále Dvořákovi na pět let zakázal činnost u policie. Zároveň krajský soud nařídil Okresnímu soudu v Liberci, aby se znovu zabýval třemi dalšími skutky, mezi nimiž je i nejzávažnější obvinění z korupce.

Dvořák v dovolání žádá Nejvyšší soud, aby kauzu vrátil na začátek, tedy k soudu prvního stupně, případně aby jej zcela zprostil obžaloby. Nelze předjímat, za jak dlouho soud o dovolání rozhodne. Většinou to trvá několik týdnů až měsíců.

Odvolací soud Dvořáka potrestal za zneužití pravomoci úřední osoby ve třech skutcích. Údajně se postaral o smazání přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek Martin Sepp (ČSSD). Dvořák si také nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely a v rozporu se zákonem poskytl europoslanci Robertu Duškovi (ČSSD) informaci, zda je Sepp stíhán za podvod.

Otevřená zůstala otázka, zda si Dvořák ponechal sponzorský dar 100.000 korun

Nové projednání nařídil odvolací soud ve věci údajného čtvrtmilionového úplatku. Korupce podle obžaloby souvisela s projektem umísťování radarů pro měření rychlosti u škol v Libereckém kraji. Otevřenou ponechal soud také otázku, zda si Dvořák ponechal sponzorský dar 100.000 korun určený pro policejní sdružení IPA, a to, zda používal služební vozy pro soukromé potřeby a využíval pracovníky údržby z ekonomického odboru policie při stavebních pracích.

Dvořák pracoval od 1. prosince 2003 do konce roku 2008 jako ředitel policie na Liberecku. Pak se stal vedoucím odboru vnější služby. Policejní inspekce ho zatkla v únoru 2011 v budově okresního ředitelství.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…