Připomínky Majdanu se v Kyjevě zúčastní Zaorálek

19.02.2015 19:30

Připomínky výročí Majdanu v Kyjevě se v neděli za Českou republiku zúčastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Informovalo o tom dnes tiskové oddělení jeho úřadu. Ukrajinský parlament před rokem 22. února ústavní většinou odvolal z funkce tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče a vyhlásil nové prezidentské volby.

Připomínky Majdanu se v Kyjevě zúčastní Zaorálek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna ze setnin Euromajdanu na nástupu

Vzpomínkové akce k výročí událostí na Majdanu, kterých se zúčastní řada ukrajinských i zahraničních činitelů, se v Kyjevě budou konat po celý nadcházející víkend.

Zaorálek považuje svou účast na těchto akcích za důležitou, aby se mohl setkat s ukrajinskými partnery a zjistit, jak jim Česko může pomoci. "Tohle je krize, která je i pro Českou republiku naprosto zásadní, jež se nás týká, a máme veliký zájem na tom, aby se z ní podařilo najít cestu," řekl dnes v České televizi. Uvítal by, kdyby se v Kyjevě mluvilo u způsobech, jak prosadit cíle dohodnuté nedávno v Minsku k urovnání konfliktu na východě Ukrajiny.

Před rokem 21. února podepsal tehdejší ukrajinský prezident Janukovyč dohodu s opozicí o ukončení krize a protestů, které si od listopadu 2013 vyžádaly na 80 obětí. Jejich symbolem byly události na kyjevském náměstí Nezávislosti, neboli Majdanu. Následující den parlament prezidenta, který uprchl do Ruska, sesadil.

Odchod prezidenta ale situaci neuklidnil a po obsazení Krymu ruskými vojsky vypukly boje na východě Ukrajiny, které přes několikery sankce západních zemí vůči Rusku pokračují dodnes. Podle odhadů si vyžádaly dle OSN asi 5660 životů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…