Připravuje se kniha o Petru Nečasovi a Janě Nagyové. ODS prý obchází strach

16.06.2014 15:21

VÍME PRVNÍ Na pultech knihkupectví by se měla objevit kniha s názvem Můj premiér, která má pojednávat o expremiérovi Petru Nečasovi a Janě Nagyové, dnes Nečasové. Autorem publikace je podle informací ParlamentníchListů.cz investigativní novinář časopisu Týden Josef Hympl. Ten však odmítl celou věc komentovat. V ODS mají údajně z knihy obavy.

Připravuje se kniha o Petru Nečasovi a Janě Nagyové. ODS prý obchází strach
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

Kdy bude publikace Můj premiér k mání, zatím není jasné. Novinář Hympl, který je údajně jejím autorem, odmítl celou věc komentovat. „Já se o tom nechci bavit vůbec, pardon,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hympl. Na následný dotaz, zda může alespoň potvrdit, či vyvrátit, zda napsal zmíněnou knihu, odpověděl: „Ne." Uvnitř ODS však dle kuloárních informací už teď panují v souvislosti s touto knihou jisté obavy.

Nečasovo prohlášení

Petr Nečas se ke kauze, která ho stála post předsedy vlády, naposledy vyjádřil minulý týden. Po roce od vypuknutí kauzy Nagyová vydal obsáhlé prohlášení, v němž shrnuje své poznatky. Policejní zásah na Úřadu vlády podle něj nebyl přiměřený. „V nastalé situaci jsem jednoznačně přijal politickou zodpovědnost a podal demisi. Ještě před policejním zásahem jsem ostatně byl rozhodnut nekandidovat v nadcházejících volbách,“ připomněl Nečas a dodal: „Rozhodně jsem sám kritický k neúspěchu některých kroků koaliční vlády pod mým vedením a také k mým osobním chybám a selháním.“

V prohlášení také vyjádřil své znepokojení nad tím, že „avizované nezvratné důkazy o závažné trestné činnosti dosud nejsou k dispozici“. Nelíbí se mu ani podle jeho slov evidentně cílené úniky odposlechů vytržené ze souvislostí. „Rok trvající dehonestace mé osoby a především mé tehdejší spolupracovnice a pozdější manželky Jany rozhodně neodpovídá důkazní situaci. Každý občan má právo na spravedlivé soudní řízení, kde se teprve zvažuje relevance uváděných důkazů," napsal k tomu Nečas.

K pochybnostem kolem majetku jeho současné manželky uvedl: „Jedná se o dva byty v panelových domech a jeden byt v novostavbě. Vyšetřovatelé prověřují, zda jejich nákup odpovídá jejím příjmům. Lze přesvědčivě doložit způsob financování těchto nemovitostí, především cestou bankovních hypoték. Majetkové poměry naprosto odpovídají zdaněným celoživotním příjmům.“

Podle něj byly v médiích zveřejněny informace o nálezu cenností, které jsou dávány do souvislosti s nezákonným jednáním. „Už ale nebylo specifikováno, kolik z nich bylo zakoupeno z vlastních prostředků, a především fakt, že největší počet z nich nepocházel z osobního vlastnictví, ale z pouhých zápůjček," dodal Nečas s tím, že trvá na tom, že policejní zásah v bytě Nagyové byl zcela neadekvátní. „Byly při něm použity nepřiměřené prostředky a metody, včetně nasazení speciálních pout jako pro nejtěžší zločince,“ uvedl.

Jak to celé začalo?

Kauza Nagyová, která vedla k pádu vlády a předčasným volbám, vypukla před rokem. Dne 12. června 2013 spustil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu společně s Útvarem rychlého nasazení rozsáhlou razii ve Strakově akademii, sídle Lesů ČR v Hradci Králové či kancelářích a domech pražských lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška. Manželka Petra Nečase teď čelí obžalobě kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství. Obžalobě čelí i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek. Za zneužití pravomoci všem hrozí až tříleté vězení. Po případu údajného zneužití vojenské rozvědky chce státní zástupce podat žalobu i kvůli takzvaným trafikám pro tři exposlance ODS. Vedle Nečase a jeho nynější ženy je v případu údajného podplácení obviněn i někdejší náměstek exministra zemědělství Ivana Fuksy Roman Boček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…