Přirovnávat SSSR k nacistickému Německu je vrchol cynismu, vzkázal Putin do Bruselu

19.12.2019 15:28

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na tradiční maratonské výroční konferenci odmítl přirovnávání Sovětského svazu k nacistické říši. Považuje to za „absolutně nepřijatelný a nekorektní vrchol cynismu“. Reagoval tak na zářijovou rezoluci Evropského parlamentu, podle které druhá světová válka začala paktem o neútočení mezi Německem a Sovětským svazem.

Přirovnávat SSSR k nacistickému Německu je vrchol cynismu, vzkázal Putin do Bruselu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

Putin na konferenci, která leckdy trvá i několik hodin, čelil dotazům ohledně domácí i zahraniční scény. Dlouze se věnoval tématu rezoluce Evropského parlamentu o druhé světové válce. Putin prohlásil, že Moskva uzavřela s Berlínem pakt o neútočení až jako poslední v Evropě.

„Přirovnávat Sovětský svaz k nacistickému Německu je vrchol cynismu,“ řekl Putin a připomněl, že paktu Molotov-Ribbentrop ze srpna 1939 předcházela mnichovská dohoda o rozbití Československa, kterou s Hitlerem v září 1938 podepsali premiéři Británie a Francie.

„Sovětský svaz tehdy navrhoval vytvořit jednotnou protifašistickou frontu. Tím, že na to nepřistoupili, se skutečně snažili podnítit Hitlera k agresi na východ. Co měl dělat Sovětský svaz? Zůstat s nacistickým protivníkem sám?“ uvedl Putin.

Putin uznal, že dohoda Německa a Sovětského svazu obsahovala protokoly o rozdělení Polska, ale zdůraznil, že i sami Poláci se zase účastnili obsazování Československého území po Mnichovské dohodě na Těšínsku a území Oravy a Spíše.

Putin je znám jako obdivovatel Sovětského svazu a často je za to ve světě kritizován. Podle Putina je „toho mnoho“ z doby SSSR, na co Rusko může být hrdé. „Měli bychom být vděční našim dědům, našim předkům, že vytvořili takovou světovou velmoc,“ prohlásil a dodal, že by chtěl o těchto tématech sepsat stať složenou z dokumentů z ruských archivů.

Na konferenci se podle informací serveru IDnes.cz Putin také vyjádřil k dění v USA, kde Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle Putina jde jen o vnitropolitický boj, který se demokratům vymstí v prezidentských volbách v roce 2020.

Navíc je podle něj pravděpodobné, že Senát, kde mají většinu Trumpovi republikáni, ústavní žalobu smete ze stolu. Putin tak věří, že Trump bude prezidentem i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…