Pro 43 procent lidí je 17. listopad pouze dnem volna, upozorňuje server

09.11.2014 19:50

Pro 43 procent lidí je 17. listopad pouhým dnem volna. Zjistil to časopis Týden v průzkumu, který si nechal vypracovat k 25. výročí Sametové revoluce. Většina Čechů (84 procent) ví, že se tento den slaví jako připomenutí revoluce z roku 1989, avšak mezi mladými lidmi do 30 let 30 procent dotázaných důvod neznalo. Tři z pěti lidí pak soudí, že se v současnosti žije lépe než před rokem 1989.

Pro 43 procent lidí je 17. listopad pouze dnem volna, upozorňuje server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uniforma příslušníka SNB

Týdeník poukazuje také na výsledek, že pro čtvrtinu mladých lidí se 17. listopad slaví kvůli návratu do euro-atlantického společenství. Pětina mladých pak tento den zhodnotila jako "převrat zorganizovaný hrstkou vyvolených pro jejich vlastní obohacení".

Naopak generace lidí starších 51 let nevnímá sváteční den jako vzpomínku na Sametovou revoluci. Pro 43 procent z nich je vzpomínkou na studenta Jana Opletala, pro 29 procent pieta za Jana Palacha.

Čtvrt století po revoluci se Češi více bojí Islámského státu než Ruska. Islámský stát považuje za největší nebezpečí 41 procent lidí, kdežto Ruska se obává 27 procent populace. Mladí lidé do 30 let ale mají největší obavu z Ruska.

Průzkum pro časopis Týden provedla agentura Médea Research.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…